Foto: TT

Fästingarna har vaknat – redo att suga blod

Uppdaterad
Publicerad

Fästingsäsongen är här – och den fruktade och smittbärande lilla blodsugaren håller på att breda ut sig över Sverige.

– I dag ser man fästingar även längs älvdalarna, i Luleå och i Norrlands inland, säger biologen och fästingexperten Kajsa Glemhorn.

Men det finns knep för att hålla krypen på avstånd.

Fästingarna ligger i dvala i marken under vintern, men kommer fram så fort dygnsmedeltemperaturen går över fyra grader. Då börjar de omedelbart med sin huvudsysselsättning: att sitta och vänta på ett värddjur som de kan suga blod från – vilket de kan göra i upp till två år utan föda.

LÄS MER: Många vaccinerar sig efter fästinglarm

Saknar ögon

– De har sinnen som vi inte har, som är extremt högt utvecklade. De saknar ögon men har väl utvecklade sinnesreceptorer vilket gör att de med hjälp av värme, rörelse och lukt kan upptäcka ett passerande värddjur. Vissa människor är riktiga fästingmagneter, medan andra nästan inte får några alls. Det har antagligen med lukter att göra, som vi inte känner, säger Kajsa Glemhorn.

Husmorsknep såsom att äta vitlök kan därför ha effekt, även om det inte gått att bevisa vetenskapligt. Växter som johannesört och citronmeliss tycks också kunna ha en avskräckande effekt.

– Johannesört och citronmeliss har skarpa dofter, som kan vara avstötande. Försök har visat att fästingen hellre tar en omväg än att gå över ett blad av johannesört eller citronmeliss.

LÄS MER: Fruktad fästingart har etablerat sig i Sverige

Ljusa kläder lockar

I övrigt är det inte mycket som biter på de små spindeldjuren, annat än att ha kortklippt gräs och kontrollera kroppen noggrant minst en gång om dagen.

– I försök har man sett att människor som hade ljusa kläder faktiskt fick fler fästingar än de som hade mörka. Så kanske är det så att de har någon form av ljusreception, trots att de saknar ögon. Men trots det är nog ljusa kläder att föredra, eftersom fästingarna då är så mycket lättare att se.

Fästingar som bitit sig fast i huden ska helst tas bort inom ett dygn, eftersom det oftast tar minst 24 timmar innan borreliabakterierna överförs från fästingar till människa.

– Ju fortare man tar bort fästingen desto bättre. Men om man har otur och fästingen bär på TBE-virus så överförs det direkt när fästingen biter sig fast, säger Kajsa Glemhorn.

LÄS MER: Mjölk ska hjälpa forskare att hitta farliga TBE-områden

Elva olika arter

Det finns sammanlagt elva olika fästingarter i Sverige men det är den vanliga fästingen (Ixodes ricinus) som vi människor främst kommer i kontakt med.

Fästingen har tre olika livsstadier: larv, nymf och vuxen. För att överleva kan det räcka med en måltid per livsstadie. Fästingarna blir vanligtvis mellan 2–6 år.

Fästingar kan smitta människor med flera sjukdomar, där de vanligaste är borrelia och TBE (fästingburen hjärninflammation).

Källa: NE samt biologen och fästingexperten Kajsa Glemhorn

TT

Risk för TBE och Borrelia

Borrelia finns i stort sett överallt där fästingen finns, TBE däremot förekommer främst i så kallade högriskområden såsom Stockholms skärgård, Västra Götaland, Blekinge och vid Vänern och Vättern.

Om fästingen bär på borreliabakterier, så finns de i fästingens mag- tarmkanal. När fästingen äter borrar den ner sin sugsnabel i huden och suger i sig allt. Men den kan inte tillgodogöra sig alla ämnen i blodet, så efter 1–2 dygn kräks den upp restprodukterna som den inte kan använda sig av. Då kommer också mag- och tarmfloran in i blodet. Därför har man oftast ett dygn på sig innan smittan överförs.

TBE är däremot en virusinfektion, som finns i fästingens mundelar. Det innebär att TBE överförs då fästingen borrar in sina mundelar i oss.

Källa: NE samt biologen och fästingexperten Kajsa Glemhorn

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.