Fatima har slutat gå på begravningar: ”Känner många som förlorat ett barn”

Uppdaterad
Publicerad

Hon känner så många vars barn har blivit ihjälskjutna att hon inte längre orkar gå på begravningarna. Fatima Mohamed, folkhälsovetare och mamma i Järvaområdet i Stockholm, vill se ett stopp på de ökande skjutningarna.

– Det är viktigt att vi förebygger så att fler mord inte sker, säger hon i SVT:s Agenda.

Fatima Mohameds önskan är ett ökat samarbete mellan föräldrar i Järvaområdet och polisen.

– Vårt ansvar som föräldrar är att samarbeta med polisen och andra aktörer som vill vända trenden. Vi vill gärna samarbeta, för vi har ett gemensamt mål.

Hon kritiserar inte polisens jobb, snarare tvärtom. Hon menar att polisen gör ett relativt sett bra jobb.

– Polisen gör ett jättebra jobb jämfört med många andra myndigheter, men polisen kan inte lösa problemet ensamma. De måste samarbeta med oss. Vi kan inte heller lösa problemet själva. Vi behöver varandra.

Vill ha närmare kontakt med politiker

Hon beskriver hur hon inte vågar låta sina döttrar leka ensamma utomhus och hur det smittar av sig på till exempel en av döttrarna, som nu har börjat bli rädd för att vara utomhus själv. Fatima är rädd för att döttrarna ska råka hamna i skottgluggen för gängvåldet. Hon har sett allt för många dödas.

– Jag har slutat gå på begravningar. Däremot brukar vi samlas och sörja tillsammans före eller efter begravningen. Jag känner många mammor som har förlorat ett barn.

Ett ökat politiskt inflytande kan vara en väg att gå när det till exempel gäller skolor, en faktor som många anser kan vara avgörande för vilken väg en ungdom tar i livet.

– Många av oss som bor i Järva har inte starkt inflytande när man tar stora beslut på regeringsnivå.

– Jag vill att vi kommer varandra närmre i samhället. Järva ligger också i Sverige, det är en del av Stockholm, säger Fatima.

Här kan du se hela Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.