FI-ledaren Voctoria Kawesa under talet på politikerveckan i Järva Foto: SVT

Förre Fi-ledaren Victoria Kawesa åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Victoria Kawesa, före detta partiledare för Feministiskt initiativ, åtalas för upphovsrättsbrott. Hon ska enligt åtalet ha kopierat en annan forskares verk under en föreläsning. – Jag bedömer att det ska räcka till en fällande dom, säger kammaråklagare Anna Ginner till SVT Nyheter.

Åtalet gäller användande av en magisteruppsats i samband med en föreläsning vid Linköpings universitet i november 2016. 

Brotten har enligt kammaråklagare Anna Ginner bestått av tre delar: dels olovlig exemplarframställning i en powerpointpresentation och dels offentligt framförande av delar av uppsatsen.

Riskerar fängelse

Användandet har dessutom skett utan att författaren till uppsatsen angetts som upphovsman.

Straffet för brott mot upphovsrättslagen är böter eller fängelse i upp till två år.

– Min bedömning är att straffvärdet ligger på den lägre skalan och att påföljden vid en fällande dom blir dagsbot, säger Ginner till SVT Nyheter.

Victoria Kawesa lämnade sin post som Fi:s partiledare för knappt två veckor sedan. Orsaken till avgången var enligt henne själv ”livsomständigheter” utan någon koppling till utredningen och misstanken om brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.