Victoria Kawesa. Foto: Oscar Wettersten

Fi-ledare avgår

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativs ena partiledare, Victoria Kawesa, lämnar sin post, uppger hon för TT.

– Det är på grund av livsomständigheter, säger hon.

I våras blev det känt att Kawesa, som forskar vid Linköpings universitet, anklagas för att ha plagierat en annan forskares verk. I juni delgavs hon misstanke om brott. Hon nekar till anklagelserna och har bett om ursäkt samt publicerat en rättelse. Förundersökningen pågår fortfarande.

LÄS MER: Feministiskt initiativs ledare delgiven misstanke om upphovsrättsbrott

– Nej, det har inte med det att göra. Det är fortfarande under utredning, säger Victoria Kawesa.

Privata skäl

Victoria Kawesa som valdes till partiledare jämte Gudrun Schyman vid partikongressen i mars väljer nu att kliva av posten.

– Jag är en ensamstående tvåbarnsmamma, jobbar heltid som skolkurator och skriver en avhandling. Det är mycket utöver partiledarskapet och vi jobbar ju ideellt inom Fi, säger Victoria Kawesa till TT.

Hon kommer att vara kvar som medlem i partiet men utan något officiellt uppdrag. Det ideella arbetet har tagit mycket kraft, enligt Kawesa. Kawesa blev Sveriges första svarta partiledare när hon valdes. I rollen har hon blivit utsatt för väldigt mycket hot och hat utifrån.

– Det har varit dagliga trakasserier med hot mot mig och mina barn. Det har blivit till en ständig oro, säger hon.

– Jag känner att mitt engagemang för partipolitiken har nått sin höjdpunkt. Jag har inte mer att ge. Men jag är väldigt stolt över den här tiden och över att ha varit den första svarta partiledaren.

Partikongress i februari

Fi:s partistyrelse beklagar att Victoria Kawesa har valt att lämna partiledarposten.

– Det är hon själv som har beslutat sig för att avsluta uppdraget utifrån omständigheter i privatlivet. Vi beklagar men respekterar det. Det är en stor personlig insats att vara partiledare eftersom det är ett ideellt uppdrag som tar mycket tid i anspråk, säger Fi:s partisekreterare Maria Pettersson till TT.

Gudrun Schyman (Fi) fortsätter som ensam partiledare fram till partikongressen i februari. Enligt stadgarna ska partiet ha två ledare och Schymans parhäst kommer att väljas då.

LÄS MER: Victoria Kawesa blev partiledare för Fi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.