Victoria Kawesa har tidigare sagt att det handlar om ett misstag från hennes sida, och hon har bett om ursäkt och publicerat en rättelse. Foto: TT

Feministiskt initiativs ledare Victoria Kawesa delgiven misstanke om upphovsrättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Partiledaren för Fi, Victoria Kawesa, har delgivits misstanke om brott mot upphovsrättslagen.

Victoria Kawesas advokat Daniel Svensson bekräftar uppgifterna för SVT Nyheter.

– Det har hållits ett förhör med min klient där hon har förnekat brott, säger advokat Daniel Svensson. 

– Hon förnekar bestämt att hon skulle ha gjort sig skyldig till något brottsligt. Vi befinner oss i ett normalt förundersöknings stadium och vår förhoppning är att åklagaren väljer att lägga ner utredningen, säger Daniel Svensson.

Anklagad för plagiat  

Det var vid en genuskonferens i Göteborg i höstas som Victoria Kawesa framförde en power point-presentation med text hämtade från ett tidigare publicerat verk av doktoranden Therese Svensson, utan att ange källan vare sig muntligt eller i skrift. 

Doktorandkommittén vid Göteborgs universitet uppmanade Therese Svensson att polisanmäla Kawesa, som är doktorand vid Linköpings universitet, för plagiat.

Läs vad Victoria Kawesa sa under föreläsningen och vad som var publicerat tidigare. Foto: SVT

LÄS MER: Fi-ledare polisanmäld för plagiat

Bett om ursäkt

Victoria Kawesa har bett om ursäkt till Therese Svensson och menar att det var ett misstag att hon inte angav källan, men att källan nu finns angiven på platser där hennes presentation omnämns på nätet.

Victoria Kawesa valdes till ny partiledare för Feministiskt initiativs den 26 mars i på partiets kongress. Hon delar ledarrollen med Gudrun Schyman.

LÄS MER: Hon är ny partiledare för Fi

Fortsatt förtroende

Enligt Feministiskt initiativs partisekreterare Maria Pettersson, har man från partiets sida fortsatt förtroende för Victoria Kawesa.

– Vi har fortsatt förtroende för Victoria. Hon är tillförordnad en försvarare och det pågår en förundersökning som det råder sekretess kring, säger Maria Pettersson. 

Tror ni det här kan påverka väljarnas förtroende? 

– Vi välkomnar att man utreder saker, att makten granskas. Men det här är en förundersökning som pågår och det är inte samma som att man är skyldig. Vi får se vart den leder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer