Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fittjabon Toni Nasr: ”Det behövs fler poliser och hårdare straff” Foto: Simon Krona/SVT

Fem dagar sedan 12-åringen sköts – ännu ingen gripen: ”Blivit ett ghetto”

Uppdaterad
Publicerad

Personen som sköt den 12-åriga flickan till döds i Norsborg är fortfarande på fri fot, nästan en vecka efter dådet.
Enligt boende i området krävs det hårdare tag mot gängen.
– De här småungarna har ingen respekt för någon, säger Fittjabon Toni Nasr.

Tidigare i veckan hittades troligtvis den vita bil som förövarna använde vid dödskjutningen av 12-åringen. Bilen, som stod övergiven i Sollentuna, var delvis uppbrunnen.

– Vi misstänker att det sannolikt är den som användes i brottet, säger Mats Eriksson, presstalesperson på Stockholmspolisen.

På fredagsmorgonen hittades en man död i en brandhärjad bil i Fittja. Det är oklart om fallet, rubricerat som mord, har en koppling till skotten mot 12-åringen.

– Det är för tidigt att säga. Vi kommer naturligtvis att titta på det, säger Mats Eriksson.

”Ett ghetto här”

Toni Nasr har bott i Fittja i över 20 år. Enligt honom har situationen med kriminalitet och våld på orten blivit värre med tiden.

– Det känns som om myndigheterna gett upp, det har blivit ett ghetto här. Varje dag hör vi om sådant, en död här och en död där. Det är sorgligt, säger Toni Nasr till SVT Nyheter.

– Vi har börjat leta efter ett nytt ställe att bo på. Det är osäkert här, vi har småbarn och är rädda för att släppa ut dem på gården. Det händer något nytt varje dag.

Enligt Toni Nasr så krävs det kraftfulla åtgärder från rättsväsendet och samhället för att stoppa den nedåtgående spiralen.

– Det behövs fler poliser och hårdare straff så att de här personerna tänker på konsekvenserna. De här småungarna har ingen respekt för någon. De respekterar varken sina lärare eller polisen.

”Fint ställe egentligen”

Också Albybon Annika Ringkvist är orolig inför utvecklingen i Botkyrka.

– Vi är otrygga, vi funderar på att flytta härifrån. Men jag trivs ju, det är ett fint ställe egentligen. Jag har bott här hela livet och har sett förändringarna. Det måste till en ändring snart, säger hon.

– Regeringen måste ge polisen fler befogenheter att ingripa. Det måste vara en frustration för dem, de rör sig i området men kan inte göra någonting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

12-årig flicka ihjälskjuten i Botkyrka

Mer i ämnet