Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, lista tre åtgärder som kan stoppa dödsolyckor i trafiken. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fem döda i trafiken senaste veckan – flera unga i svåra olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste veckan har minst fem personer dött i trafiken och flera ungdomar har varit inblandade i svåra olyckor.

Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör, är dock hoppfull om att det kommer att gå att nå visionen om nära noll döda i trafiken.

– Till år 2050 är det rimligt.

Minst 49 personer har dött i trafiken från årsskiftet fram till maj. Det visar preliminära siffror från Transportstyrelsen.

Den senaste tiden har flera unga personer förlorat livet i trafiken. Tre personer, alla under 20 år gamla, omkom under tisdagen i en allvarlig singelolycka i Kimstad.

I fredags dog två kvinnor, en i 20-årsåldern och en i 30-årsåldern, efter att deras bil kolliderat med en buss i Hudiksvall.

Under natten till lördagen fördes fyra ungdomar till sjukhus efter att ha kört av en vägen och kolliderade med ett träd. En 18-årig kvinna är allvarligt skadad.

Den 19 april omkom två män i 18-årsåldern efter en krock utanför Eskilstuna. Den 1 maj, dog en man i 20-årsåldern och två jämnåriga skadades efter att en bil voltat i Brösarp.

Trafikverket: Unga överrepresenterade

Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, konstaterar att unga är överrepresenterade i olycksstatistiken.

– Det beror dels på att unga har ett högre risktagande men även att de har mindre erfarenhet.

Dödsolyckorna i trafiken har halverats sedan 2010, men efter pandemin har antalet legat kvar på ungefär samma nivå. Regeringen har satt ett mål om att dödsfallen ska halveras till 2030.

– Det innebär att max 113 personer ska omkomma. Så just nu går det lite för långsamt i utvecklingen.

Målet är också att antalet allvarligt skadade ska minska med 25 procent.

– Vi är beroende av infrastrukturen när vi transporterar oss i samhället. Det är inte rimligt att vi betalar med så många omkomna.

– Många tror att det är en utopi men vi gör ständigt en prognos av vad som är rimligt. Till år 2050 är det rimligt att nå nära noll.

Hör Maria Krafft lista tre åtgärder som krävs för att stoppa dödsolyckor i trafiken i videon ovan.

Omkomna i trafiken mellan januari till och med april år för år

2024: 49 (preliminära)

2023: 56 (preliminära)

2022: 48

2021: 48

2020: 60

2019: 70

2018: 68

2017: 61

2016: 70

2015: 57

2014: 75

2013: 60

Siffror från Transportstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.