Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt trygg med att de ska sitta häktade” – hör åklagaren Moa Blomqvist i klippet. Foto: Fredrik Larsson

Fem ungdomar häktade för mord i naturreservat: ”Väldigt ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

En taxibil lämnas övergiven i ett naturreservat. En vecka senare hittas en man död några hundra meter bort. Nu sitter fyra bröder och en 15-årig flicka häktade misstänkta för mord.

– Det var första dagen han jobbade med att köra den här bilen, säger taxibolagets ägare som var vän till offret.

Utanför Enköping breder naturreservatet Hjälstaviken ut sig med en fågelsjö i centrum. I slutet av mars reagerade grannar i området på att en övergiven taxibil stod parkerad längs en väg.

– Den stod helt översnöad och det är ovanligt, eftersom de som brukar röra sig här är fågelskådare. De är inte ute så länge, säger en granne.

Mordet i Hjälstaviken

Taxibolagets ägare hade samtidigt lyckats lokalisera den försvunna bilen via gps och larmat polisen.

– Jag väntade in polisen och visade dem vägen, säger bilägaren till SVT Nyheter.

Det var hans vän, en 26-årig man från Stockholmsområdet, som använt bilen. En sökinsats inleddes och först flera dagar senare hittades mannen död i ett skogsparti, bara några hundra meter från den övergivna bilen.

– Vi såg när de bar ut mannen från skogen. Det var precis när kyrkklockorna ringde, det var en kuslig känsla. De bar honom över gärdet, säger en granne.

Fyra bröder mordmisstänkta

Mannens död rubricerades snabbt som mord. Nu sitter fem tonåringar, mellan 15 och 18 år, häktade misstänkta för att ha dödat mannen. Fyra av dem är bröder.

Åklagaren Moa Blomqvist beskriver fallet som “väldigt, väldigt ovanligt”. En teori som utreds är om de misstänkta har försökt få det att se ut som ett självmord.

– Vi har flera olika typer av bevisning som säger att de har något med detta att göra, säger hon.

Misstankarna mot ungdomarna har nu stärkts, enligt åklagaren.

Bott på ungdomshem

En av de misstänkta är bosatt nära mordplatsen medan övriga bor i Uppsala- eller Eskilstunatrakten.

Den äldste brodern är tidigare dömd för misshandel och har under längre perioder bott på olika ungdomshem. Han har sedan tidiga tonår haft kontakt med socialtjänsten och beskrivits som självdestruktiv. Mannens tre yngre bröder är ostraffade.

Den femte misstänkta, en 15-årig flicka, är också ostraffad. Enligt uppgifter till SVT Nyheter känner flickan en av bröderna sedan tidigare.

Alla misstänkta nekar till brott.

Detta har hänt

  • Den 24 mars försvinner en 26-årig man, hemmahörande i Stockholmsområdet. Polisen behandlar det först som ett försvinnande, och därefter människorov.
  • Den 1 april hittas mannen död i naturreservatet Hjälstaviken i Enköpings kommun.
  • En vecka senare efterlyses tre tonårspojkar och en tonårsflicka som sedan grips misstänkta för mord. De har nu häktats.
  • Den 22 april anhålls ytterligare en tonårsflicka, som är styvsyster till bröderna, misstänkt för grovt övergrepp i rättssak. Enligt åklagaren eftersom hon ska ha utsatt unga vittnen för våld för att få dem att ändra sina vittnesmål.
  • Den 29 april grips en 18-årig man på Arlanda när han anländer till Sverige. Mannen har varit efterlyst sedan sista mars, misstänkt för mord, och häktades 2 maj misstänkt för mord.
  • Utredningen omgärdas av stark sekretess och beskrivs av åklagaren som väldigt ovanlig eftersom det handlar om fem unga och för polisen okända personer, som inte har koppling till någon gängmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Hjälstaviken

Mer i ämnet