Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför sticker de misstänkta ut så mycket från hur det brukar se ut i liknande fall? Hör rättsexperten Dennis Martinsson förklara i klippet. Foto: Simon Krona/Fredrik Larsson

Rättsexperten: Därför är mordfallet i Hjälstaviken unikt

Uppdaterad
Publicerad

De häktades släktskap, åldersskillnaden till offret och brottsplatsen. Det är tre saker som gör det misstänkta mordet i Hjälstaviken unikt, enligt rättsexperten Dennis Martinsson.

– Jag kan spontant inte komma på något fall där det har begåtts ett mord och fyra personer är syskon.

En 26-årig man hittas död i ett naturreservat och fem ungdomar mellan 15 och 18 år misstänks för att ha mördat honom. Att det är så unga personer som är misstänkta, och som dessutom inte har någon tidigare historik av att ha begått brott, utöver en misshandelsdom, är ovanligt. Och fallet sticker ut på flera sätt, menar Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet.

Att det är 15-årig flicka som är misstänkt för mord är mycket ovanligt.

Mordet i Hjälstaviken

– När unga personer är misstänkta för mord, då är det i regel unga män. Samtidigt har vi i närtid sett uppmärksammade fall där unga kvinnor har dömts för mord. Jag tänker till exempel på Vetlandafallet, säger Dennis Martinsson.

Även brottsplatsen sticker ut: Ett ödsligt naturreservat.

– Platsen är ju väldigt ovanlig för ett mord av den här typen. Det är visserligen en ödslig plats, men det förutsätter också att man tar sig dit och därifrån. Det är kanske inte en plats som man känner till om man inte är intresserad av fågelskådning, eller bor i närheten.

Hör rättsexperten om vad som gör mordfallet i Hjälstaviken unikt i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Hjälstaviken

Mer i ämnet