Fish and chips är populärt i Storbritannien, omkring 250 miljoner portioner serveras varje år. Foto: TT

Snabbmat ger snabbt tecken på insulinresistens

Publicerad

Efter bara två dagars överkonsumtion av kolhydratrik snabbmat utvecklas tecken på diabetes. Det konstaterar forskare efter att ha låtit försökspersoner frossa i pizza och hamburgare.

Övervikt och fetma kan leda till nedsatt känslighet för det blodsockerreglerande hormonet insulin (insulinresistens), det kan i sin tur leda till att man med tiden utvecklar diabetes typ 2.

Forskare vid Temple University i Philadelphia i USA lät därför sex frivilliga män frossa i typisk snabbmat, som pizza, pommes frites och hamburgare i en vecka. Deltagarna åt motsvarande 6.000 kalorier varje dag, det vill säga 2,5 gånger så mycket som man ”bör” äta.

I slutet av veckan hade de gått upp 3,5 kilogram i genomsnitt. Men bara efter två dagar hade samtliga deltagare utvecklat insulinresistens.

Under veckan som gick ökade mängden oxiderade fettmolekyler i urinen gradvis. Även i deltagarnas fettväv hittade forskarna tecken på oxidativ stress, ett tillstånd då skadliga reaktiva syreföreningar uppstår.

Forskarna, som redovisar sina resultat i Science Translational Medicine, tror nu att dessa föreningar påverkar det protein som ska föra bort glukos från blodet, så att det inte fungerar som det ska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer