”Vill se om corona gått under radarn”

Publicerad

Nu ska även prover för coronaviruset tas på sjukdomsfall som inte varit i direktkontakt med importfallen från utlandet. Bland annat ska förekomsten av viruset i screeningprover för säsongsinfluensan att undersökas.

– Det är bra att vrida upp övervakningen, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Åtgärden sätts in för att säkerställa att sjukdomen inte sprids mellan personer som inte har någon koppling till de så kallade importfallen, där personer blivit smittade i utlandet och sedan insjuknat i Sverige.

– Det är för att se om det finns corona som gått under radarn, säger Johan Carlson till SVT Nyheter.

Coronapandemin

Vill utesluta fel diagnos

De prover som nu också testas för corona gäller till exempel fall där man trott att det handlat om vanlig säsongsinfluensa men eventuellt kan ha varit covid-19.

De tester som redan genomförts har inte visat några tecken på att så vore fallet eller att smittan spridit sig ute i samhället utöver importfallen.

– Men eftersom har så pass många personer nu i Sverige som varit i de här länderna har risken blivit högre, säger han.

Risken för smittspridning i Sverige utöver de som kan kopplas till importfallen betraktas fortfarande som måttlig, enligt Folkhälsomyndighetens bedömning. Myndigheten följer händelseutvecklingen kontinuerligt och gör återkommande riskbedömningar varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet