”I den här senaste undersökningen ser vi en radikal uppgång i andelen svenskar som tror att smittspridning kommer att ske i Sverige, men också oro att man själv smittas”, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus. Foto: SVT

Novus: Varannan person orolig för smittspridning i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Varannan person känner en stor oro för att coronaviruset ska få spridning i Sverige, det visar en undersökning från Novus. Tre av tio känner stor oro för att själva drabbas.

Rapporterna om coronavirusets utbredning duggar tätt som marsregnet, så kanske är det inte förvånande att många är oroliga för att viruset ska spridas i Sverige.

Novus har gjort en undersökning av hur allmänhetens oro för coronaviruset ser ut. Den visar att varannan person känner en stor oro för smittspridning i Sverige. Det är en uppgång mot veckan innan, då ungefär var tredje person svarade att de kände stor oro. Då formulerades frågan dock annorlunda: om man var orolig för att viruset skulle spridas till Sverige (och inte inom Sverige).

I mars svarar alltså 50 procent att man instämmer helt eller delvis med en stor oro för att viruset ska spridas i Sverige. Ungefär var fjärde person, 27 procent, tar däremot avstånd från påståendet.

Tre av tio känner stor oro

– I den här senaste undersökningen ser vi en radikal uppgång i andelen svenskar som tror att smittspridning kommer att ske i Sverige, men också oro för att man själv ska smittas, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Nästan tre av tio personer, 28 procent, svarar att man känner stor oro för att själv drabbas av coronaviruset. Å andra sidan svarar nästan varannan person, 45 procent, att man inte gör det.

Ser man några mönster i vilka som är oroliga och vilka som inte är det?

– Kvinnor är lite mer oroliga än män, både för att man ska smittas själv och för smittspridning i samhället, men även äldre, vilket kanske också är ganska väntat, säger Torbjörn Sjöström.

Undersökningen är genomförd på Novus eget initiativ. Undersökningen har genomförts i Novus Sverigepanel från ett slumpmässigt rekryterat riksrepresentativt urval i åldern 18–79 år. Den här undersökningen presenterar resultatet från 27 februari – 3 mars, då sammanlagt 1001 personer intervjuats av Novus.

Fråga: Jag känner stor oro för att coronaviruset ska få spridning i Sverige.

 • Instämmer helt, 18 %
 • Instämmer delvis, 32 %
 • Varken instämmer eller tar avstånd från, 23 %
 • Tar delvis avstånd från, 17 %
 • Tar helt avstånd från, 9 %
 • Vet inte, 1 %

Fråga: Jag känner stor oro för att jag själv ska drabbas av coronaviruset.

 • Instämmer helt, 8 %
 • Instämmer delvis, 20 %
 • Varken instämmer eller tar avstånd från, 25 %
 • Tar delvis avstånd från, 22 %
 • Tar helt avstånd från, 24 %
 • Vet inte, 1 %

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.