Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Behöver man vara orolig för fågelinfluensan? Folkhälsomyndigheten svarar på tre frågor. Foto: Martin Meissner/AP/TT & SVT Arkiv

FHM spårar fågelinfluensa hos människor: ”Var uppmärksam”

Publicerad

Fågelinfluensan sprider sig i Sverige, smittan har bland annat hittats bland fåglar i Kalmar, på Gotland och i Stockholmsomårdet. Folkhälsomyndigheten (FHM) stärker nu sin övervakning av eventuell fågelinfluensa hos människor.

– Man behöver inte bli orolig, det är en sällsynt sjukdom men självklart ska man vara observant, säger Emmi Andersson på FHM.

Både europeiska smittskyddsmyndigheten och Folkhälsomyndigheten tar just nu extra prover efter fågelinfluensavirus hos människor. Anledningen är att WHO i veckan varnade för att fågelinfluensan har börjat sprida sig till däggdjur, vilket ökar risken för att viruset muterar och börjar smitta till människor.

– Att det är djur närmare människan som nu blir smittade gör att vi behöver ha en ökad uppmärksamhet. Därför testar vi något fler personer med influensasymtom än vanligt, säger Emmi Andersson, överläkare och utredare på FHM.

I dagsläget har man inte sett några tecken på att viruset skulle smitta lättare till, eller mellan, människor.

Håll husdjur kopplade

För att bli smittad krävs det väldigt nära kontakt med sjuka eller döda djur, oftast fåglar. Hittills finns det inga kända fall av fågelinfluensa hos människa i Sverige.

I de berörda områdena i Sverige har Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA, uppmanat boende att hålla husdjur kopplade så att de inte ska komma i kontakt med smittade fåglar.

– Hund och katt kan bli rejält dåliga av fågelinfluensa. Det är ovanligt att de smittas och det är ännu ovanligare att husdjuret smittar husse eller matte. Men det går inte att utesluta, säger Cecilia Hultén, veterinär epidemiolog på SVA.

Inga rapporter om att fågelinfluensa smittar via badvatten

Hon berättar att det främst är skrattmåsar och sjöfåglar som är smittade i Sverige. Men varken Cecila Hultén eller Emmi Andersson tror att det är någon fara att bada i en sjö med sjöfåglar eller att äta på en uteservering med måsar.

– Det finns inga rapporter om att fågelinfluensa smittar via badvatten men man ska inte bada där det finns döda fåglar, säger Emmi Andersson.

Se klippet om vilka symtom man ska vara uppmärksam på.

Fågelinfluensa hos människa

Fågelinfluensa (H5N1) är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.

I områden med pågående utbrott av fågelinfluensa som eventuellt kan smitta människa bör man undvika direktkontakt med fåglar och fågelspillning.

Symtomen hos människa, som smittats i anslutning till influensasjukdom hos fjäderfä, har varierat mellan olika utbrott. En del virusvarianter har enbart orsakat mild sjukdom med exempelvis ögoninfektion (konjunktivit) och/eller övergående influensaliknande symtom, andra har orsakat allvarlig sjukdom med dödlig utgång.

Sedan 2003 har drygt 860 människor främst i Sydostasien och Egypten insjuknat varav 53 procent har avlidit (november 2021).

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.