Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Rubin på Folkhälsomyndigheten svarar på frågor om nya virus-varianten. Foto: Johan Nilsson/TT

FHM öppnar för att ändra rekommendation om covid-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten kommer ett nytt uppdaterat vaccin för covid-19 som är anpassat till de varianter som nu sprids. Alla över 50 år rekommenderas att ta det, men den åldersgränsen kan inom kort komma att ändras. Det säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i Aktuellt.

– Vi tittar särskilt på gruppen mellan 50 och 64 för att se om man verkligen behöver vaccinera den gruppen, säger hon.

Just nu rekommenderas alla över 50 år att ta en dos vaccin mot covid-19 under perioden 1 mars 2023 till 29 februari 2024, oavsett hur många doser man tagit tidigare. Personer över 80 rekommenderas ta två doser under samma period.

I Sveriges grannländer har däremot åldern för rekommendationen höjts till 65 år och uppåt och det är någonting som Folkhälsomyndigheten nu utreder om även Sverige ska ta efter.

– Vi bygger på ett skydd hela tiden, i princip alla i den vuxna befolkningen har antingen haft covid eller är vaccinerade flera gånger, säger Tegmark Wisell.

– Det lutar åt att vi kanske kommer att ändra oss, säger hon och poängterar att utredningen om det inte är färdig än.

Vänta med vaccinet till hösten

Då ett uppdaterat vaccin kommer till hösten uppmanar Folkhälsomyndigheten att de som är äldre och tänkt vaccinera sig inte gör det nu – utan väntar till oktober då det nya vaccinet förväntas finnas tillgängligt.

– Det är mer anpassat till de varianter som nu sprids. Det tidigare vaccinet ger också ett bra skydd men vi bedömer att det är bättre att vänta av flera skäl, säger Karin Tegmark Wisell.

Befarar ökad smittspridning i vinter

Det är inte bara för att det nya vaccinet bättre matchar varianterna som sprids som man uppmanas vänta med att ta vaccinet. Smittspridningen av coranaviruset bedöms även öka något under vintern och det bäst att vaccinera sig i anslutning till när det är som mest smittspridning.

– Då har man ett gott skydd över hela säsongen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.