• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Om spridningen av corona går upp i vinter är det mest sannolika att vi får lokala variationer som kan kräva riktade insatser, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: TT

FHM: Risk för ökad smitta i vinter – utesluter inte åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en risk för att smittspridningen tar fart igen under hösten och vintern, enligt Folkhälsomyndigheten som tagit fram tre möjliga scenarier för framtiden åt regeringen.

– Skulle smittspridningen öka dramatiskt och belastningen på hälso- och sjukvården stiga kraftigt, är vi självklart beredda att vidta åtgärder, säger Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Myndigheten har tagit fram tre möjliga alterntiv för hur coronasmittan kan se ut i Sverige framöver med utgångspunkt i lättnandet av restriktionerna och den mer smittsamma deltavariantens framfart.

Materialet har skickats till regeringen i en sjätte delrapport och är menat att användas som planeringsunderlag.

Samtliga alternativ innebär en ökad smittspridning i samhället under vintern och resten av hösten, men i olika hög grad. Anledningen uppges vara att det fortfarande finns ovaccinerade i samhället i kombination med den kalla årstiden.

I det värsta tänkbara scenariot ökar antalet smittade lavinartat i december och januari, vilket anses av Folkhälsomyndigheten som en osannolik utveckling.

Kan vidta åtgärder

Oavsett, beroende på hur stor smittan blir, utesluter inte Folkhälsomyndigheten möjligheten att återinföra en rad rekommendationer för att dämpa virusets påverkan på samhället, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Enligt honom kan det handla om rekommendationen om att jobba hemifrån och hålla avstånd.

– Det finns ju också möjlighet att införa vaccinationsbevis. Men det mest sannolika är att vi får lokala variationer i smittspridningen som kan kräva riktade insatser. Vilka åtgärder som blir aktuella beror på var och i vilken grupp smittspridningen sker, säger Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet