Folkhälsomyndigheten får även i uppdrag att se över hur inresor från Kina kan påverka smittspridningen i Sverige. Myndigheten ser just nu inget behov av att införa testning av resenärer från Kina. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Stringer

FHM ska analysera hur covid-läget i Kina kan påverka Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att analysera och utvärdera om covidsituationen i Kina kan komma att påverka Sverige, samt om det finns behov av ytterligare åtgärder. I EU har Italien och Spanien infört särskilda krav på resenärer från Kina.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) skriver i ett pressmeddelande att utredningen ska ge en fördjupad bild av situationen och fungera som underlag vid eventuellt nya beslut framöver.

– Vi behöver noggrant följa utvecklingen när det gäller konsekvenserna av spridningen av covid-19 i Kina. Regeringen har i dag beslutat om ett uppdrag som ska ge regeringen en fördjupad bild och ett underlag till eventuellt ytterligare beslut, säger han i pressmeddelandet.

Lättade restriktioner – fler inresor till Europa

I december lättade den nationella hälsokommissionen i Kina upp covid-19-restriktionerna i landet. Det innebär bland annat att restriktioner gällande utresor från landet har släppts, något som nu förutspås kommer öka inresorna från Kina till Europa i början av 2023, enligt regeringen.

Att smittspridningen ökar i Kina just nu ligger också till grund för regeringens uppdrag till FHM, som ska redovisas senast den 11 januari 2023.

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndighetens avdelningschef, Sara Byfors, att det i nuläget inte finns några planer på att införa särskilda krav på resenärer från Kina, men att man följer utvecklingen i landet och resten av världen noggrant och att man har en kontinuerlig dialog med regeringen.

Testkrav införs i flera länder

I veckan meddelade Italien och USA att man inför obligatoriska tester för samtliga personer som rest från Kina. Spanien, Frankrike och Storbritannien gav på fredagen samma besked.

Dessa länder har infört testning för resenärer från Kina

Storbritannien: De som reser från Kina måste kunna visa upp ett negativt covidtest. Dessutom ska stickprov göras på upp till var femte resenär, för att kunna kontrollera om nya varianter kommer till landet.

Frankrike: Ett negativt covidtest, högst 48 timmar gammalt, krävs för inresa till Frankrike från Kina. Samtliga resenärer på flygplan från Kina måste bära munskydd under hela resan.

Israel: Alla som reser från Kina måste inför avfärd visa upp ett negativt covidtest. Dessutom erbjuds alla att frivilligt testa sig när de landat i Israel. Medborgare i landet rekommenderas att inte åka till Kina.

USA: Alla resenärer över två år som flyger till USA från Kina måste visa upp ett negativt test innan de får gå ombord. Kravet gäller från och med den 5 januari och för alla som reser från Kina, Hongkong och Macau. Testet får inte vara äldre än två dygn vid avfärd.

Spanien: Personer som anländer till spanska flygplatser från Kina ska kunna visa att de har testat negativt för covid-19, säger hälsominister Carolina Darias på fredagen, enligt AFP. Ett alternativ kan vara att visa att man är fullvaccinerad.

Italien: Alla resenärer från Kina måste göra ett obligatoriskt covidtest, även de som bara mellanlandar i Italien.

Japan: Från och med fredagen den 30 december måste resenärer från Kina göra covidtest när de anländer till Japan.

Indien: Har infört obligatoriska covid-19-tester för resenärer från Kina, Japan, Hongkong, Sydkorea och Thailand. Testet ska laddas upp på en officiell hemsida innan resan påbörjas. Dessutom görs slumpvisa tester på 2 procent av alla internationella resenärer som ankommer till Indien.

Taiwan: Från och med 1 januari väntar ett obligatoriskt PCR-test för alla resenärer från Kina som ankommer via flyg eller båt till Taiwan. Resenärer från Hongkong eller Macau behöver inte testa sig. Ungefär 30 000 taiwaneser väntas resa hem från Kina efter den stora nyårshelgen som infaller 22 januari.

Sydkorea: Kräver covidtest för inresa från Kina.

Malaysia: Har infört nya spårnings- och övervakningsåtgärder med anledning av den ökade smittspridningen i Kina.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.