FHM: Skolelever kan få testa sig regelbundet

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten diskuterar nu olika alternativ för hur spridningen av covid-19 kan kontrolleras i ett läge där barn och ungdomar är ovaccinerade.

Lagom till att skolorna sätter i gång igen efter sommarlovet väntas alla vuxna som vill vaccinera sig ha fått minst en dos, om regeringens plan håller. Även barn och ungdomar i riskgrupper ska ha vaccinerats.

Men de flesta barn och ungdomar under 18 år kommer fortfarande att vara ovaccinerade och riskerar därmed att både bli sjuka och föra smittan vidare. Särskilt som det kan vara svårt att hålla avstånd i skolmiljö.

– Därför tycker vi att man kan ha en lite generösa testning i skolan framöver i exempelvis klasser där det finns enstaka fall för att förhindra nya smittkedjor. Nästa steg blir att göra screening av hela grupper utan att det finns särskild anledning att tro att någon är smittad, säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors.

Oklar effekt

Sådan screening görs redan nu i bland annat Danmark. Där måste gymnasieelever testa sig två gånger i veckan för covid-19, annars får de inte delta i undervisningen på plats i skolan. För danska grundskoleelever som är över tolv år finns inget absolut krav på testning, men de uppmanas starkt att snabbtesta sig två gånger i veckan. De allra yngsta skolbarnen behöver inte göra tester.

– Ännu vet man inte hur väl detta fungerar, men vi har ständig dialog med våra danska kolleger för att hålla oss uppdaterade om resultaten. För det är ju inte så trevligt för skoleleverna att gång på gång behöva genomgå de här proverna, säger Sara Byfors.

Folkhälsomyndigheten betonar att man ännu inte har landat i något beslut. Det är långt till hösten och ingen vet hur det epidemiologiska läget ser ut då, och vad som då bedöms vara en rimlig åtgärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.