FHM ger besked om barnvaccinationer först i sommar

Uppdaterad
Publicerad

EMA har godkänt ett vaccin mot covid-19 för barn över 12 år. Tyskland har redan börjat planera genomförandet, men i Sverige har Folkhälsomyndigheten ännu inte presenterat några rekommendationer.

– Vi är inte oroliga, vi vill se till att vi har en bra grund för vårt beslut, säger Sören Andersson, enhetschef på FHM, som uppger att ett besked kan väntas i sommar.

Pfizer/Biontechs vaccin godkändes av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA under fredagen för åldersgruppen 12-15. Detta efter presentationen av en studie där 1131 barn fick vaccin och 1129 fick placebo.

EMA bedömer att det positiva överväger det negativa, men Svenska Barnläkarförbundet håller inte med. De menar istället att riskerna fortfarande är större än den eventuella nyttan.

Forskare: Svårt att stoppa pandemin utan vaccination av unga

Matti Sällberg, vaccinforskare och professor vid Karolinska institutet, menar att det kommer vara svårt att få stopp på pandemin om man inte vaccinerar yngre.

EMA har bestämt att vaccinet får användas, men det är upp till medlemsländerna att besluta när och hur. Tyskland har redan börjat planera genomförandet.

Sveriges Folkhälsomyndighet har ännu inte kommit med några rekommendationer gällande vaccination av barn. Enligt Sören Andersson, enhetschef på FHM, håller myndigheten på att ta fram underlag.

FHM: Kan ge rekommendationer i sommar

Sören Andersson menar att det är många aspekter som måste räknas in i beslutet. Om smittspridningen går ner efter omfattande vaccination av vuxna kanske det inte finns något behov av att vaccinera barn.

– Vi vet att vaccinet är bra och verkar funka på barn, men man ska inte vaccinera i onödan, säger han till Aktuellt.

Vad är det ni är oroliga för som gör att ni vill avvakta med rekommendationen?

– Vi är inte oroliga, vi vill se till att vi har en bra grund för vårt beslut. Vi räknar med att kunna ge rekommendationer rätt så snart.

Vad betyder rätt så snart?

– I sommar.

Om det blir aktuellt att vaccinera barn mot covid-19 skulle arbetet kunna dra igång i september, enligt enhetschefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.