Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, förklara hur du ska bete dig som vaccinerad i tre olika scenarier. Foto: SVT

FHM: Trots lättnaderna – fortfarande viktigt att begränsa kontakterna

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinerade personer kan nu träffa personer från olika hushåll, meddelade socialminister Lena Hallengren i dag. Men enligt Folkhälsomyndigheten bör kontakterna mellan hushåll fortfarande begränsas.

– Bara för att man är vaccinerad kan man inte bjuda in ovaccinerade personer i en stor mängd, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Vaccinerade personer kan nu träffa personer från olika hushåll, även inomhus. De nya rekommendationerna gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och där det har gått minst tre veckor efter första sprutan, gav socialminister Lena Hallengren (S) besked om tidigare i dag.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, betonar att det här inte innebär att det är fritt fram för stora middagar med barn och barnbarn inomhus.

– Man kan inte sammanföra människor som inte annars skulle träffas bara för att man själv är vaccinerad, säger hon i kvällens Aktuellt.

– Varje gång man kramar någon utsätter man sig för en risk, men den som är vaccinerad har ett jättebra skydd mot allvarliga sjukdomar, säger Sara Byfors.

Viktigt att tänka till

Inte heller att ett par som blivit vaccinerade bjuder hem en handfull andra vaccinerade personer från olika hushåll samtidigt är ett jättebra idé just nu, menar Sara Byfors.

– Om alla är vaccinerade är det väldigt låg risk att någon skulle bli allvarligt sjuk i en sådan konstellation. Men man ska ändå tänka ett extra varv eftersom vi ännu inte vet exakt hur vaccinet skyddar. Risken är att någon bär på smittan och smittar de andra som sedan tar hem smittan till sina sammanhang, säger hon.

Sara Byfors menar att det är svårt för myndigheten att komma med tydliga och raka råd på individnivå för en mängd olika situationer.

– Men vi tycker att det är viktigt att du som är vaccinerad, äldre och kanske inte har träffat någon på ett år nu kan göra det och känna dig trygg. Sedan om man kan ha middag för åtta eller tio personer tycker vi inte är lika intressant, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer