Foto: Naina Helén Jåma/TT

Folkhälsomyndigheten: ”Vi har lärt oss av den förra massvaccinationen”

Uppdaterad
Publicerad

På rekordtid arbetar flera läkemedelsbolag nu med att ta fram vaccin mot covid-19. I Sverige minns många samtidigt den tragedi som 2009 års pandemivaccination ledde till.

För elva år sedan ringlade köerna långa utanför vaccinationsmottagningar i hela landet. 60 procent av befolkningen tog vaccinet mot svininfluensan.

Men hundratals svenskar skadades för livet och nu väcker deras öde frågan om de nya pandemivaccinen verkligen kommer att vara säkra.

Enligt SIFO:s undersökningar är trenden tydlig, allt fler är skeptiska till att ta ett vaccin mot covid-19. I den senaste undersökningen uppger var tredje svensk att de inte vill eller är tveksamma till att ta sprutan när vaccinet väl är godkänt.

Påstods vara säkert

Även 2009 fanns det många som var oroliga för att det snabbt framtagna Pandemrixvaccinet mot svininfluensan. Men myndigheterna och experterna stod fast vid sina rekommendationer, nyttan var större än riskerna. Men i dag vet vi att 440 svenskar fick den svåra neurologiska sjukdomen narkolepsi.

Var inte tillräckligt testat

Det slutgiltiga innehållet i Pandemrix var inte testat vid godkännandet. Godkännandet grundades i stället på studier på ett prototypvaccin som bara hade testats på en liten grupp människor, 5 000 vuxna och 300 barn.

– Uppenbarligen hade man behövt testa mer och mycket större volymer, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

”Viktigt att många vaccinerar sig”

Snart kommer vi återigen att behöva bestämma om vi ska ett pandemivaccin eller inte. Enligt Folkhälsomyndigheten kan covid-19-vaccinationerna komma att spara tusentals svenskars liv.

– Har vi ett effektivt vaccin, då är det viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig för att vi ska kunna trycka undan pandemin, säger Johan Carlson.

Många har ju Pandemrixtragedin i färskt minne, hur ska ni få folk att våga ta sprutorna?

– Vi räknar med att de som har risk för allvarlig sjukdom kommer att vilja vaccinera sig snabbt, säger Johan Carlsson.

Kommer covidvaccinerna att vara säkra?

-Ja, så säkra som det går att få dem så att säga. Men man kan aldrig säga att man inte får biverkningar av ett vaccin, helt säkra är inga vaccin.

”Måste bli bättre på att upptäcka ovanliga biverkningar”

Vad har ni lärt er av den förra massvaccinationen?

-Jag tror att både vården och myndigheterna har lärt sig att vi måste ha en bättre beredskap för att snabbt upptäcka sådana här ovanliga biverkningar, säger Johan Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.