Finansinspektionen ska utreda om regelverk följts vid bankinvesterinar i USA. Foto: Lars Schröder/TT

Efter miljardförlusterna – FI inleder granskning av Alecta

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen, FI, inleder en undersökning av pensionsbolaget Alectas riskhantering efter de kraschade bankinvesteringarna i USA, meddelar FI i ett pressmeddelande. Syftet är att granska om pensionsjätten har efterlevt det interna och externa regelverket.

Alecta förlorade omkring 20 miljarder kronor till följd av de investeringar som bolaget gjort i de tre amerikanska nischbankerna Silicon Valley Bank, First Republic Bank och Signature Bank som kollapsade i mars tidigare i år.

Alectas vd Magnus Billing fick kort efteråt sparken och även bolagets aktiechef Liselott Ledin tvingades bort.

Finansinspektionen uppger att det nu, enligt rutiner, ska göras en granskning kring hur Alecta har riskhanterat affärerna.

FI skriver att det i deras tillsyn ingår att utreda och bedöma om tjäntespeionsföretagen följer reglerna för investeringar och riskhantering, något som är centralt i skyddet för försäkringstagarna.

Alecta: Kommer samarbeta

Alectas presschef Jacob Lapidus skriver i en kommentar till Dagens industri:

”Vi har full respekt för att Finansinspektionen inleder denna undersökning som en del av deras uppdrag, och Alecta kommer naturligtvis att samarbeta fullt ut med myndigheten”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en kort sammanfattning över vad som hände med pensionbolaget Alecta och de förlorade miljarderna – på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.