FI-ledaren Voctoria Kawesa under talet på politikerveckan i Järva Foto: SVT

Fi-ledaren Victoria Kawesa: ”Vi måste välja vilket Sverige vi vill ha”

Uppdaterad
Publicerad

Partiledaren för Feministiskt initiativ inledde politikerveckan i Järva med att uppmana till bojkott av Almedalen. Detta som en reaktion mot att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tillåts att delta.

Fi:s partiledare Victoria Kawesa var först ut att tala på politikerveckan i Järva.  

Kawesa som är uppvuxen i Tensta och Husby, ett stenkast från platsen där hon nu talade, inledde med att hylla Järva och förorten.  

– Hela världen finns här. Så mycket kärlek och så mycket hopp, sa Kawesa.

TV: Se hela Kawesas tal i SVT:s sändning

Felaktig mediabild av förorten

Hon talade om sin egen uppväxt i förorten och om bilden av denna, som enligt henne, är felaktigt beskriven av media.  

– Konsekvensens av stigmatiseringen är att människor i orten marginaliseras ännu mer. Det ökar utanförskapet och ger en ökad känsla av vi och dom, sa Kawesa. 

LÄS MER: Han samlar in frågor till partiledarna

Fi en motpol till de övriga partierna

Kawesa beskrev Fi som en utmanare och en motpol till de övriga partierna. Hon passade även på att ge några av dessa partier en känga.  

-Det blir allt tystare om rasismen i det etablerade partierna. Vissa väljer till och med att samarbeta med fascister, sa Kawesa.  

Stora delar av talet handlade om strukturell rasism, diskriminering och utanförskap. Lösningarna stavas enligt Fi fler och billigare bostäder, en antirasistisk politik och att det fria skolvalet avskaffas. 

LÄS MER: Fi vill höja skatter och stoppa alla utvisningar

Inhuman asylpolitik

Vidare talade Kawesa om Sveriges och Europas migrationspolitik. En politik hon kallade ovärdig.  

-Idag drivs en inhuman asylpolitik. Det är en mänsklig katastrof och ett resultat av en rasistisk migrationspolitik, sa Kawesa.

LÄS MER: Hon är ny partiledare för Fi

Mot slutet av talet nämnde Victoria Kawesa att Fi som enda parti valt att bojkotta Almedalen till följd av att Nordiska motståndsrörelsen tillåtits hyra mark och delta under politikerveckan. Hon uppmanade de andra etablerade partierna att göra likadant.

-Vi måste sätta ner foten. Det finns ingen demokrati utan mänskliga rättigheter. Mänskliga rättigheter hotas av nazister och fascister. Vi måste välja vilket Sverige vi vill ha och vi måste välja att stå på den rätta sidan av historien. Det är därför jag är otroligt glad och stolt över att politikerveckan i Järva har skapats, avslutade Victoria Kawesa.

LÄS MER: Analys – Margit Silberstein: Behövs mer än en Järvavecka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.