Foto: TT

Fiaskoval för Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna tappar över fem procent, och gör sitt sämsta val till Europaparlamentet någonsin. Partiet är bara det tredje största, och får 13,6 procent.

23 procent 1995, cirka 21 procent 1999, drygt 18 procent 2004, nästan 19 procent 2009 och nu 13,6 procent 2014. Moderaterna gör i år sitt sämsta val till Europaparlamentet någonsin.

– Det är tungt att vara regeringsparti, det har visat sig i Sverige och i många europeiska länder, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

EU-valet 2014

Miljöpartiet större än Moderaterna

Reinfeldt kommenterar att Miljöpartiet blir större än M och hur det påverkar partiets självbild.

– Att vi har mycket att göra i september. Det är en omstöpning av svensk vänster. MP, V och FI är större än S. Därför blir det en helt ny typ av regeringsfråga som öppnar sig. Det kommer att bli en helt annan typ av valrörelse, när det gäller ordning och reda, tillväxt och jobbpolitik kommer vi att hamna betydligt längre vänsterut, säger Reinfeldt till SVT:s Mats Knutsson.

”Mobiliserat dåligt”

Moderaternas toppkandidat i EU-valet är Gunnar Hökmark.

– Vi har mobiliserat för dåligt, vi har inte lyckats, konstaterar Gunnar Hökmark (M).

Moderaterna tappar ett mandat i parlamentet, från tre till två.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet