Caroline Andreasson, till höger, kände ångest av tanken på att amma. Foto: TT, privat

Fick ångest av tanken på amning

Uppdaterad
Publicerad

Caroline Andreasson tog beslutet att inte amma redan under sin första graviditet. Men efter förlossningen upplevde hon att det saknades information om flaskmatning. – För mig kändes det inte naturligt, jag fick ångest av tanken, säger hon.

När Caroline Andreasson var gravid med sitt första barn kände hon sig tveksam till om hon ville amma för att det inte kändes naturligt för henne. Under graviditeten tog hon upp sina funderingar med mödravårdscentralen.

– Det kändes som att det inte var ett alternativ, den känslan fick jag. Men när jag väl tog beslutet så var det ingen som dömde ut mig, säger hon.

LÄS MER: Ny studie: Amning krånglar när barnen blir äldre

Bristfällig information efter förlossningen

Caroline Andreasson bestämde sig för att flaskmata sitt barn. När dottern sen föddes upplevde hon att de fick väldigt lite information om flaskmatning från sjukhuset.

– Då fick vi bara en liten broschyr om flaskmatning, som var väldigt bristfällig enligt mig, säger hon.

I broschyren stod det hur mycket dottern skulle matas under det första dygnet, men mycket mer information än så fanns inte.

LÄS MER: Hon efterlyser bröstmjölk i sociala medier

Dålig mamma om man inte ammar

Från sin omgivning upplevde Caroline Andreasson inte några fördomar, men hon har läst artiklar och forum där människor uttrycker att man är en dålig mamma om man inte ammar.

– Man tar ju åt sig självklart, det gör man. Det jag känner mest är att det är tråkigt att man ska ge varandra dåligt samvete. Speciellt en mamma till en annan, när det viktigaste är att ge barnet mat, säger hon.

LÄS MER: Australisk politiker ammade i parlamentet – samtidigt som hon höll tal

Hon understryker att det är viktigt att föräldrar vet att det går bra att inte amma.

– Jag förstår att man vill försöka amma. Men det är bra om folk vet att man kan sluta när man känner att det här mår inte jag bra av, för barnet kommer inte må sämre av mjölkersättning.

LÄS MER: Så får du amningen att fungera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.