Fick inte jobba kvar för att han röstade på SD: ”Det är absurt”

Publicerad

En fritidsledare sade i en tidningsintervju att han röstar på Sverigedemokraterna – då fick han inte fortsätta på sin visstidsanställning hos ABF. Rätt eller fel? Det debatterade Dick Erixon och Anders Lindberg i Aktuellt på onsdagskvällen.

Stefan Cronlund hade en visstidsanställning på ABF:s fritidsgård i Ockelbo. Efter att han i en intervju med Expressen öppet gått ut med att han röstar på Sverigedemokraterna fick han inte arbeta kvar – med hänvisning till att han som SD-väljare inte kunde stå för ABF:s värdegrund.

Det här har väckt stora diskussioner de senaste veckorna och under onsdagens Aktuellt möttes Dick Erixon, chefredaktör på socialkonservativa Samtiden, och Anders Lindberg, ledarskribent på oberoende socialdemokratiska Aftonbladet, för en debatt i Aktuellt.

Dick Erixon jämförde med vad som hade hänt om företagare för hundra år sedan hade vägrat ha Socialdemokrater som anställda under den period arbetarrörelsen växte fram. Anders Lindberg kallade i sin tur SD:s kritik mot beslutet som en attack mot civilsamhället.

– Det är ett absurt resonemang du för, sa de båda till varandra vid olika tillfällen.

Se debatten i klippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.