Fikru Maru: Jag har inte sett en enda stjärna på himlen under fem års tid

Publicerad

På fredagsmorgonen landade hjärtläkaren Fikru Maru i Sverige. Under eftermiddagen mötte han svensk press i Stockholm och berättade om hur det känns att vara fri.
– Jag har inte fått den här frihetskänslan än, jag har inte vant mig, sa Fikru Maru på presskonferensen.

I fem år satt svensk-etiopiske Fikru Maru fängslad i Etiopien misstänkt för mutbrott samt terroristbrott. Maru har hela tiden nekat till brott och han släpptes fri nu i veckan.

På en presskonferens som hölls i Stockholm fredag eftermiddag mötte Fikru Maru svensk press.

– De senaste fem åren har jag sett många vapnen omkring mig, inte så här många kameror och mikrofoner, sa Maru.

Inte vant sig vid friheten

– Det är svårt att beskriva hur det känns att vara fri. I fängelse adapterar man till något onormalt. Jag har inte fått den här frihetskänslan än, jag har inte vant mig, sa Maru.

Han berättar att det bästa med att ha släppts är att kunna fungera normalt igen.

– Att kunna gå ut och prata med människor, röra mig fritt. Det betyder allt.

– Det går inte att känna frihet i fängelset. Du är helt begränsad. Jag har inte sett en enda stjärna på himlen under fem års tid, sa Maru.

Hemsk tillvaro i fängelset

En vanlig dag i fängelset innebär ett strikt schema, berättar Maru. Man väcks tidigt för att sedan räknas likt boskap. Själv fördrev han tiden genom att läsa, skriva och promenera.

– Höjpunkten på dagen var att få besök. Senare på kvällen tvingades vi att titta på nyheterna under absolut tystnad. Sedan gick man och la sig bland råttorna.

Trots tillvaron var det först när han blev sjuk som rädslan kom på riktigt.

– Jag var rädd för att bli sjuk i fängelset, för jag har sett hur illa det kan gå, och det var precis det som hände. Det var en lång process, men jag är okej. Nu är jag frisk, sa Fikru Maru.

SVT rapporterade · Direktrapportering Fikru Maru

16.51
Hej och välkomna till denna direktrapportering! SVT Nyheter sänder live från presskonferensen där hjärtläkaren Fikru Maru medverkar vid 16:55.
17.01
Presskonferensen hålls på Regeringsgatan i Stockholm. Förutom Fikru Maru medverkar även hans dotter Emy Maru och hans advokat Hans Bagner.
17.09
Nu anländer Fikru Maru till presskonferensen.
17.11
Fikru Maru hälsar och vinkar till de som är närvarande i rummet. Hans dotter tar plats bredvid sin pappa.
17.12
- De senaste fem åren har jag sett många vapnen omkring mig, inte så här många kameror och mikrofoner, säger Maru.
17.13
- Det är svårt att beskriva hur det känns att vara fri. Är man i fängelse i fem år så adapterar man ett helt annat sätt att göra saker. Jag har inte fått den här frihetskänslan än, jag har inte vant mig, säger Maru.
17.15
På frågan varför han är en fri man idag så svarar Fikru Maru:
- Det är tusentals etiopier som har dött och förlorat kroppsdelar, det är tack vara dem som det har kommit ett regimbyte med ny ordning. Det är faktiskt därför jag är fri. Media har framfört mitt fall både här och i Etiopien, visst har det spelat roll, men avgörande är regimbytet och en ny premiärminister som kommit dit tack vare folket, säger han.
17.16
- Jag hade inte klarat mig utan henne. Hon har tagit så mycket stryk, men hon har kämpat vidare. Jag klarade fängelselivet för att hon fanns där. Hon betyder allt, säger Fikru Maru om sin dotter.
17.18
- Min kusin har haft minst lika stor roll i detta som jag, min familj och mina vänner som är här, det är tack vare hela systemet kring dessa som jag har orkat de här fem åren, säger Emy Maru om kampen att få sin pappa fri.
17.19
Fikru Maru säger att han känner att Sverige har la fallet på hyllan under tiden han satt fängslad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Fikru Maru

Mer i ämnet