Filippa Reinfeldt under Stockholm Pride Parade i augusti i år. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Filippa Reinfeldt om flaggbeslutet: ”Beslutet direkt olämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

Prideflaggan stoppas i Sölvesborg och kommer inte längre att hissas på stadshuset. Beslutet, som bland annat Moderaterna varit med och tagit, har fått kritik – och stöds inte av partiet på nationell nivå.

Beslutet om att stoppa prideflaggan har tagits av Samstyret – en koalition mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet.

Filippa Reinfeldt är Moderaternas nytillträdda talesperson i hbtq-frågor och tycker inte att beslutet stämmer överens med partiets hållning.

Prideflagga stoppas i Sölvesborg

Hon skriver dock i ett sms till SVT Nyheter att det är ”rimligt att varje kommun själv kan bestämma om man bara vill hissa svenska flaggan och stadsvapnet på flaggstången.”

”En symbol för frihet”

Filippa Reinfeldt menar att det är upp till kommunen om det innebär att man till exempel inte hissar EU-flaggan eller landskapsflaggan.

”Men, om beslutet gäller just prideflaggan så är det inte Moderaternas hållning och direkt olämpligt. Jag ser pride-flaggan som en symbol för frihet och rätten att vara och älska den man vill,” skriver Filippa Reinfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prideflagga stoppas i Sölvesborg

Mer i ämnet