Foto: TT

FI backar från kritiserat amorteringskrav

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen (FI) skrotar planerna på att införa amorteringskrav på nya bolån från den 1 augusti. Orsaken är osäkerheten om myndigheten verkligen laglig rätt att införa reglerna.

FI meddelade i dag att man inte går vidare med amorteringskravet. Kritiken från remissinstanserna blev stark, bland annat gjorde Kammarrätten i Jönköping bedömningen att det är tveksamt om FI har stöd i lagstiftningen för att införa regler om amortering.

– Det är naturligt att ett sådant här förslag väcker reaktioner, men vi har inte sett några övertygande samhällsekonomiska argument mot ett amorteringskrav. De flesta synpunkerna kommer från organisationer som har starka ekonomiska intressen av att slippa undan kraven, säger Martin Noréus, vikarierande generaldirektör på Finansinspektionen.

Minska skuldsättningen

– Läget är inte akut och många hushåll har goda buffertar och kan hantera störningar i ekonomin. Samtidigt kan vi se andra med stora skulder som inte amorterar alls. På sikt är vi bekymrade att hushållen bygger upp för stora skulder och på så sätt riskerar Sveriges ekonomi. Att minska riskerna skuldsättningen är fortsatt mycket viktigt men vi kan konstatera att rättsläget är osäkert och därför får vi avvakta, säger Martin Noréus och efterlyser tydligare mandat från regering och riksdag.

Fortsatt prisuppgång

På flera håll i landet har det varit rusning efter bostäder då många velat köpa innan den 1 augusti för att slippa de tvingande amorteringskraven. Nu kan rusningen efter bostäder bedarra – tills vidare.

– Men på längre sikt kommer prisökningen att fortsätta, säger Ola Lundqvist, vd för mäklarfirman Bjurfors. Samtidigt vet vi att om FI inte går vidare med amorteringskravet kommer säkert något annat, men frågan är vad. Och den här osäkerheten är inte bra. Bankerna tycker inte om det, inte kunderna och inte vi mäklare.

Måste lösas

Skuldproblematiken måste lösas även om FI avvaktar, anser Peter Karpestam, marknadsanalytiker vid Boverket:

– Vad det än blir av detta finns det anledning att återkomma i frågan. Problematiken med den höga skuldsättningen är inte löst. Mer amorteringar vore bra.

Beskedet skapar en viss osäkerhet om huruvida amorteringskravet kommer att införas överhuvudtaget, enligt Johan Hansing, chefekonom på Bankföreningen.

– Den osäkerhet vi mest ser är hur man ska definiera ett nytt lån och vad som gäller om man ska byta bank, mer tekniska aspekter i förslaget. Och det är klart, nu kommer det att ta längre tid innan vi får ett färdigt regelverk på plats.

Redan resulterat

Enligt Hansing har förberedelserna inför det nu stoppade amorteringskravet redan haft effekt.

– Minst 90 procent av de som har över 70-procentig belåningsgrad amorterar. På så vis har vi ju fått en förändring med hur det såg ut för 5-6 år sedan och därmed är det inte heller någon jättestor dramatik i det här.

Fakta/Amorteringskraven

Amorteringskraven, som alltså skulle ha införts den 1 augusti enligt FI:s plan, innebar att alla nya bolån med en belåningsgrad på över 70 procent skulle amorteras ned med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. När lånegraden sjunkit under 70 procent skulle lånen amorteras ned med minst 1 procent per år, till 50 procents belåningsgrad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.