”Det är att oljepriset globalt har ökat”, säger Magdalena Andersson. Foto: TT/SVT

Finansministern om bensinpriset: ”Det är klart att det är högt”

Uppdaterad
Publicerad

Bensinpriset är alldeles för högt. Det tycker hundratusentals svenskar som samlats i Facebook-gruppen ”Bensinupproret 2.0”. Lösningen är att vara mindre beroende av fossila bränslen, menar finansminister Magdalena Andersson.

– Det är ytterligare ett argument för att vi ska ställa om med vad vi tankar med, säger hon till SVT Nyheter.

Nästan direkt medger finansminister Magdalena Andersson att bensinpriserna är höga.

– Det är klart att det är högt, det märker vi alla varje gång vi står vid macken och ska tanka. Då är det viktigt att komma ihåg att oljepriset har ökat i världen, bland annat på grund av utvecklingen i Libyen, Venezuela och hur Opec har agerat.

Behövs en omställning

Om det blir högre eller lägre skatter på bensin i framtiden kan hon inte svara på, men hon understryker gärna att det inte är skatter som är anledningen till det höga bensinpriset just nu.

– Det som har hänt de senaste månaderna är inte att skatterna har ökat, det är att oljepriset globalt har ökat. Det påverkar ju bensinpriset betydligt mer än de skatteförändringarna som har skett.

Att det blir dyrare att köra får aldrig bli en klassfråga, menar hon.

– I stora delar av Sverige behöver man bilen för att kunna ta sig till jobbet, för att ungarna ska kunna gå på fotbollsträning, och det är också därför vi behöver den här omställningen. Om vi bara fortsätter köra bensinslukande jättestora bilar är det bara det som blir på andrahandsmarknaden, då blir det en klassfråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.