Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finlands justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att hennes parti länge velat gå med i Nato, men att finska Socialdemokraterna varit emot: ”Är i en nyckelposition”. Foto: SVT

Finlands justitieministers kommenterar Lindes påstående

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagens SVT:s Agenda påstod Sveriges utrikesminister Ann Linde att Finland ”ganska säkert” kommer att gå med i Nato. Ett uttalande som fick stor uppmärksamhet.

– Det var intressant att höra Sveriges utrikesminister säga det så här klart. Vi är också mycket intresserade av processen i Sverige, säger Finlands justitieminister Anna-Maja Henriksson till SVT.

Utrikesminister Ann Linde fick i SVT:s Agenda på söndagen den raka frågan om Finland kommer att gå med i Nato.

– Det tror jag att man kan säga ganska säkert, vi hade det finländska utrikesutskottet i Sverige förra veckan och det var entydigt även från mitt eget parti som inte formellt har tagit ställning ännu, sa hon då.

Samma kväll uttryckte Finlands justitieminister sig på Twitter om att Ann Lindes påstående var ”intressant”.

– Det var intressant att höra att det är så hon uppfattar situationen just nu. Men självfallet är det så att tåget är igång i Finland. Det är en oerhört viktig fråga. Men statsministerns parti Socialdemokraterna har ännu inte tagit ställning, säger Finlands justitieminister Anna-Maja Henriksson till SVT.

Finlands justitieministers Twitter-inlägg om Ann Lindes påstående. Foto: Faksimil Twitter

Är det lämpligt att Sveriges regering uttalar sig om Finlands vara eller icke vara i Nato?

– Det är upp till var och en att bestämma hur man agerar men det är otroligt viktigt att vi har en öppen diskussion i båda våra länder. Det är klart att man utbyter tankar om hur man upplever situationen. Jag följer också den svenska debatten väldigt noga. Det viktiga är att Finland och Sverige går sida vid sida i den här frågan.

Vill inte spekulera om svenskt besked

I både Sverige och Finland har Socialdemokraterna en nyckelposition i Nato-frågan. Henrikssons eget parti, Svenska Folkpartiet, är öppet för ett finskt Nato-medlemskap.

Tror du att Sverige kommer gå med i Nato?

– Det har jag svårt att uttala mig om. Men jag tror att man i Sverige kommit igång med debatten på ett annat sätt. Det är självfallet så att mycket är upp till Socialdemokraterna i Sverige. Det vet säkert Ann Linde bättre än jag. Jag har en egen förhoppning om att vi ska kunna gå sida vid sida framåt i processen. 

Senast den 12 maj ska Finlands president Sauli Niinistö ge besked om vad han tycker om ett finländskt Natomedlemskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.