Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Finland rustar sig inför så kallade ”ickemilitära hot” från Ryssland. Foto: svt

Finska Säpo-chefen: ”Ökade hot efter medlemskapet”

Uppdaterad
Publicerad

Under det år som Finland har varit medlem i Nato har de ryska operationerna mot landet ökat kraftigt. Nu varnar den finländska säkerhetspolisen för att samma utveckling kan vänta Sverige.

– Vi måste vara redo, säger chefen Teemu Turunen till SVT Nyheter.

En migrantkris vid gränsen, sabotage på Östersjöns botten och kontinuerliga cyberattacker. Listan över de ickemilitära hot som Finland upplevt under det år man varit Nato-medlem är lång.

Hotet från öst är inget nytt i Finland. Landet utgör Natos längsta gräns mot Ryssland. Klart är dock att Natomedlemskapet utgjorde en upptrappning i spänningarna mellan länderna.

Sverige och Nato

– Finland betraktas nu av Ryssland som ett ovänligt sinnat land. Det innebär åtgärder mot oss, säger Teemu Turunen, tillförordnad chef för den finländska motsvarigheten till Säpo – Skyddspolisen.

”De är skickliga”

Men även om Natomedlemskapet på kort sikt leder till ökade hot från Ryssland finns förhoppningar om att allianssamarbetet på sikt ska stärka medlemmarnas beredskap, både militärt och civilt. Arbetet har redan inletts. Bland annat utreds om Sverige och Finland ska upprätta gemensamma beredskapslager.

Att Sverige, liksom Finland, behöver stå redo för ryska åtgärder nu när Natomedlemskapet är ett faktum ser Teemu Turunen som en självklarhet.

– Man ska aldrig underskatta den ryska underrättelsetjänstens förmåga. De är skickliga och vi måste vara redo, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet