Foto: TT

Över hundratusen är fast i livslång skuld

Uppdaterad
Publicerad

Över hundratusen människor lever på existensminimum och är fast sedan 20 år eller längre i Kronofogdens register. De så kallade evighetsgäldenärerna blir fler och fler.

Det handlar om en växande grupp människor som varit i skuld under lång tid och som har litet eller inget hopp om att någonsin bli skuldfria. Enligt statistik från Kronofogden är det nu över 100.000 människor som har det så.

– Det vanligaste skälet är att det skett något oförutsett i livet: arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa, berättar Anders Rabenius på Kronofogden.

Bland de som är evighetsgäldenärer har en hel del skulder som härstammar från krisen på 90-talet. Räntorna gör att skulderna kan fortsätta stiga, även om man betalar av på dem.

Skulder aldrig för gamla

I Sverige finns ingen preskriptionstid på skulder, ingen gräns för när skulder blir för gamla att betalas. Det betyder att så länge fordringsägaren var tredje år påminner om skulden så finns den kvar. Den enda bortre gränsen för skulderna är döden.

Skulder till staten är undantaget. Skatteskulder till exempel preskriberas efter fem år.

Den som är satt under utmätning hos Kronofogden får inte äga någonting av värde. Man får behålla det allra nödvändigaste – kläder, glasögon, enklare möbler. Om man har lön får man behålla det som går åt för att klara vardagen, så kallat förbehållsbelopp, resten går till att betala skulden.

Förknippat med skam

– De vi möter är ofta skamsna, säger Anders Rabenius. Det finns ett stort tabu kring ekonomiska problem. Det är lättare att tala  om sina sjukdomar än om att man har dålig ekonomi, säger han.

Överskuldsättning beräknas kosta samhället 30-50 miljarder kronor om året, enligt Kronofogden. Det är notan för den ohälsa som drabbar de skuldsatta. De är mer stressade, arbetar mindre och är mer sjuka än folk i allmänhet. Det är också fler i denna grupp som tar livet av sig. Allt detta påverkar också familjen runt omkring.

Skuldsanering hjälper en del men inte alla. Många orkar inte ge sig in i den processen och en tredjedel av de som söker skuldsanering får det inte beviljat.

SVT har frågat Kronofogden hur många som befunnit sig i myndighetens  register i tjugo år eller mer:

2010: 86.042 personer

2011: 89.542 personer

2012 : 97.232 personer

2013: 101.872 personer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Evighetsgäldenärer

Mer i ämnet