Foto: TT

Fler anmälda sexbrott sedan #metoo visar nya siffror

Uppdaterad
Publicerad

868 nya anmälningar om sexuellt ofredande har gjorts under november månad, vilket är en ökning med 33 procent jämfört med november förra året. Det visar den senaste preliminära kriminalstatistiken från Brottsförebyggande rådet.
– Vi ser en tydlig ökning efter #metoo, säger Lisa Wallin, utredare på Brå.

Metoo-uppropen började komma i mitten av oktober och det satte även fart på antalet polisanmälningar.

– Vi ser en tydlig skillnad när det gäller anmälningarna, särskilt för sexuella ofredanden, säger Lisa Wallin, utredare på Brottsförebyggande rådet till SVT Nyheter.

Totalt sett har antalet anmälda sexualbrott ökat under oktober och november, jämfört med augusti och september.

Antalet anmälningar av sexuellt ofredande har ökat mest bland sexualbrotten, med 33 procent jämfört med november 2016.

Anmälda våldtäkter ökar

Men även antalet anmälda våldtäkter har ökat under november, jämfört med samma månad 2016.

631 människor polisanmälde våldtäkt under november i år – och det är en ökning med 16 procent jämfört med november för ett år sedan.

Om man jämför med 2016 års siffror för motsvarande period hittills i år (januari-november) är ökningen 8 procent, enligt statistiken.

Få anmäler

– Vi vet att få sexualbrott polisanmäls, ungefär en av tio utsatta gör en polisanmälan. Men efter metoo-debatten kan fler ha valt att hantera sådana händelser på ett annat sätt och lyfta fram detta i ljuset, säger Lisa Wallin, utredare på Brå.

Regeringen kommer att ge Brå i uppdrag att titta mer på orsaken till ökningen av sexualbrotten. Före jul kommer nya regeringsförslag om strängare straff för sexbrott och ökat stöd till brottsoffer.

  • I augusti och september i år anmäldes färre sexualbrott än samma månader 2016. I oktober i år ökade i stället anmälningarna med 16 procent och i november med 27 procent, jämfört med förra året.
  • De allra flesta anmälningarna om våldtäkter görs av kvinnor över 18 år och där har antalet anmälningar ökat i november i år med 25 procent jämfört med november förra året.
  • Även anmälningar om sexuellt tvång har ökat under november i år med 24 fler anmälningar än under november 2016. Bland barn under 15 år gjordes 18 fler anmälningar för sexuella övergrepp under samma period.
  • Myndighetens nationella trygghetsundersökning visar att alltfler uppger att de utsatts för sexbrott. Bland unga kvinnor, 16 till 24 år, uppgav 14 procent att de utsatts för sexualbrott under 2016.

Källa: Brå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet