Kriminalvården: Fler borde kunna avtjäna straff med fotboja

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården brottas med överfulla fängelser och anser att fler dömda brottslingar borde kunna avtjäna sitt straff med fotboja. Nu har man skrivit till regeringen där man ber dem att ändra nuvarande lagstiftning.

– I dag är det så att man kan ansöka om fotboja om man är dömd till som längst sex månaders fängelse. Vi anser att regeringen ska ändra reglerna så att de som dömts upp till ett års fängelse ska få möjlighet att kunna avtjäna sitt straff med fotboja, säger Emma Ekstrand, enhetschef på Kriminalvården till SVT Nyheter.

Har halverats

I dag avtjänar cirka 1 500 personer sitt straff med elektronisk övervakning. För tio år sen var det nästan det dubbla. Kriminalvården håller på med en egen analys om varför så få ansöker om att omvandla sitt straff.

Anledningarna kan vara många till att allt färre ansöker. Bland annat så kan man ha svårt att förstå hur livet blir med fotboja. Andra vill hellre sitta av sitt straff i fängelse, eller så kan det vara krångligt med själva ansökan.

– Som det är i dag så måste den som dömts till brott själv ansöka om fotboja. Sen gör vi naturligtvis kontroller av dem som ansöker och om de är lämpliga. De måste till exempel ha en fast adress och inte ha några missbruksproblem. Vi anser nu att vi borde ha en större beslutsrätt och bestämma vilka som är lämpliga att avtjäna straffet med fotboja. Det har vi också tagit upp i vår hemställan till regeringen, säger Emma Ekstrand.

Gammal lagstiftning

I dag styrs fotbojan av en radiosignal. Kriminalvården vill ändra så att fotbojan istället kontrolleras med gps. Då skulle man till exempel kunna lägga in zoner och klockslag, när och var den dömde får befinna sig.

– Det är en mycket gammal lagstiftning som reglerar elektronisk övervakning i dag. Lagstiftningen är från 1994 och bevakningen skulle fungera mycket bättre om man övervakade fotbojorna med gps. Så även det vill vi ändra på, säger Emma Ekstrand.

Ytterligare 600 skulle kunna avtjäna straff med fotboja

Enligt Kriminalvårdens beräkningar bedömer man att ytterligare 600 personer skulle kunna avtjäna sitt straff med fotboja om man ändrade den nuvarande lagen. En anstaltsplats kostar cirka 2 300 kronor per dygn i den nuvarande brottskategorin. En fotboja kostar 500 kronor per dygn så det skulle också betyda en stor besparing för kriminalvården.

Justitieminister Morgan Johansson (S) är försiktig i sina uttalanden angående kriminalvårdens hemställan.

– Vi har precis fått in den och naturligtvis ska vi gå igenom deras förslag. Men jag vet att man haft liknande förslag tidigare som inte gått igenom. Om man höjer straffvärdet upp till ett års fängelse så blir det samtidigt grövre brott som de dömda får avtjäna med fotboja. Jag tror att det kan sticka i ögonen på brottsoffer, säger Morgan Johansson till SVT Nyheter.

– Jag kan även tillägga att vi kommer få fler dömda som avtjänar sitt straff med fotboja. Ett lagförslag kring att unga förövare ska kunna övervakas med elektronisk övervakning är på gång under hösten, säger Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.