Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dalarna och Värmland ligger i topp i den nationella statistiken. Foto: SVT

Fler får böter för hög och störande musik

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har det gått en månad sedan polisen fick möjlighet att bötfälla den som spelar hög och störande musik. Totalt är det närmare 200 personer som hittills har bötfällts. Dalarna och Värmland ligger i topp i den nationella statistiken.

I Värmland har 35 personer fått böter och i Dalarna är det omkring 50 som har fått betala för att de spelat för hög och störande musik.

Anders Modén är kommunpolis i Mora och han menar att signalvärdet är starkare nu än tidigare, eftersom polisen kan skriva ut en bot på 1000 kronor direkt på plats.

– Tidigare har vi varit tvungna att gå utredningsvägen och då kan det ta ett halvår innan ärendet hamnar i en tingsrätt. Nu tar det en minut, säger han.

”Man vet inte vad som är för högt”

Vad som är för hög volym är upp till varje enskild polis att avgöra, något som kan skapa en viss osäkerhet hos personen som spelar musiken.

– Eftersom det inte finns någon speciell decibel som de har sagt är för högt, så handlar det ju om smaksak. Det gör en lite osäker, man vet inte vad som är för högt, säger Marina Springer, 17 år.

Marina Springer föredrar att spela norsk musik med mycket bas i sin epatraktor.

– Ju högre vi spelar, desto mer bas är det, och den känslan är obeskrivlig, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer