Efter nya lagen: 52 har fått böter för störande musik i Dalarna

Publicerad

Under kvällen och natten mot torsdagen var det spontancrusing i Falun och sex personer bötfälldes för att ha spelat hög musik. Det innebär att sedan den första juli, då möjligheten att bötfälla infördes, så har 52 personer i länet  fått bötesförelägganden på tusen kronor.

– Spelandet av hög musik är en av de vanligaste orsakerna till att folk ringer polisen, konstaterar länets polisområdeschef Peter Karlsson.

I många år har det har varit svårt för polisen att komma tillrätta med folk som spelar så det skallrar i rutorna samtidigt som  många behöver sova.

Dalarna – Blåljus

Ny lag infördes första juli

Efter beslut av riksåklagaren gäller från den första juli att polisen kan ge folk bötesföreläggande på plats till den som stör andra med hög ljudvolym. I Dalarna har polisen bland annat använt de nya böterna vid ett antal bilträffar runt om i länet. Förutom att bli skyldig staten pengar hamnar de bötfällda i ett belastningsregister.

 – Det är ett brottsbalksbrott och det är klart att det inte är bra att vara med i ett belastningsregister, säger polisområdeschef Peter Karlsson. Han utgår från att det snart kommer ärenden som ska prövas i domstol, vilket blir aktuellt när böterna bestrids.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Blåljus

Mer i ämnet