Foto: TT

Irakier väljer Sverige efter hårdare tonläge i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Finlands beslut att frysa beslutsärenden för asylsökande irakier och somalier får nu direkta konsekvenser i Sverige. Varje vecka väljer nu 1000-tals irakier att stanna i Sverige i stället för att som tidigare åka vidare till Finland.

– Det finska mottagningssystemet är ansträngt precis som det svenska. Men skillnaden är att i Finland har de infört ett beslutstopp mot irakiska ärenden och också aviserat att man ska se över sin praxis mot Irak. Vi ser redan konsekvenserna och det är att färre tar sig till Finland och fler söker i Sverige, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

Har halverats

Sedan den 1 juli har drygt 15.000 irakier sökt asyl i Finland. Det stora flertalet har kommit via Sverige, med tåg eller buss, över finska gränsen från Haparanda.

Men utökade finska gränskontroller samt att det finska Migrationsverket nu fryser asylärenden för irakier och somalier i väntan på nya bedömningar, har förändrat läget. De senaste veckorna har antalet asylsökande i Finland halverats.

8 000 väntas i oktober

I juni, juli och augusti sökte en försvinnande liten del irakier asyl här i Sverige. I september steg siffran kraftigt, till 3 500. 

Migrationsverkets prognos för oktober är att 8 000 irakier väntas söka asyl i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet