Arkivbild: Kriminaltekniker säkrar spår vid en brottsplats i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Brottsutredningar förstärks med revolutionerande dna-analys

Uppdaterad
Publicerad

En metod för att hantera dna har fördubblat antalet resultat som går att använda i brottsutredningar. När flera misstänkta har lämnat spår på samma vapen kan Nationellt forensiskt centrum, NFC, skilja ut spåren från enskilda individer.

– Något av det största som hänt här på biologisektionen, säger NFC:s Staffan Jansson till programmet I lagens namn.

En metod från Nederländerna har sedan en tid tillbaka tillämpats i Sverige och hittills gett uppseendeväckande resultat när komplexa dna-spår analyserats.

– Det är mycket troligt att lagföringen kommer att öka i och med att vi kommer att leverera betydligt fler resultat, säger Staffan Jansson på NFC.

Strategiskt förvillande dna

Programvaran har bland annat använts för att binda två misstänkta till mordvapnen efter en skjutning i Hjulsta förra året, rapporterar radion. Under rättegången i Stockholm löd försvarets motargument att vapen och även kläder valsar runt bland vänner. Därmed bevisar inte dna vem som avlossade skotten.

– De tilltalade har gjort sitt bästa för att understryka och överdriva hur mycket allmängods allting är, enligt kammaråklagaren Carl Mellberg som säger till I lagens namn att exempelvis kläder möjligen lånas ut för att medvetet försvåra brottsutredningar.

– Man kan spekulera i om det har att göra med att man vill undkomma ansvar helt enkelt, säger han till programmet.

I juni dömdes två av de misstänkta.

”Otroligt glädjande förbättring”

Deras brott har kopplats till den gängkonflikt som i flera år hårt drabbat en av Stockholms stadsdelar. I lagens namn rapporterar att åtta mord ägde rum i området under 2021 – fram till juni i år hade en person skjutits ihjäl i stadsdelen.

Våldet minskade efter rättegången, enligt bland andra de poliser som pratat med programmet.

– Det är otroligt glädjande om ett område som varit så hemsökt över ett antal år av otroligt allvarligt våld får uppleva en förbättring, säger kammaråklagare Carl Mellberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.