Poliens tekniker arbetar efter att två män skjutits i Hjulsta i nordvästra Stockholm. Polisen hittade de två allvarligt skadade personerna på en innergård. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Män döms för dubbla mord i Hjulsta – ”ren avrättning”

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man döms för två mord i Hjulsta till drygt 13 års fängelse. Ytterligare en man i 20-årsåldern döms för medhjälp till mord och får drygt tio års fängelse. Mordet ses som en del av de gängkonflikter som pågått i Järvaområdet i flera år och enligt domen var det ena mordet en ren avrättning medan det andra var oplanerat.

Den 31 maj 2021 sköts en man till döds utomhus i Hjulsta. Två män åtalades för mord, men Solna tingsrätt fäller dessa för medhjälp till mord. Straffen blir 13 år och tio månader respektive tio år och fyra månaders fängelse för de båda 21-åringarna.

En av dessa stod dessutom tillsammans med två andra män åtalade för mord och mordförsök som skedde några månader senare, den 30 augusti.

Två sköts i Hjulsta augusti 2021

Den skjutningen hör samman med en skottlossning på kvällen den 29 augusti vid Tensta allé, där ingen skadades. Efter midnatt skedde ytterligare en skjutning i grannförorten Hjulsta där två män blev skjutna i huvudet. En av dem dog, den andre överlevde.

21-åringen fälls för mord och mordförsök, medan de två medåtalade männen frikänns, framgår av domen från Solna tingsrätt.

De som sköts tillhörde den gruppering som dagen innan blev beskjuten i Tensta. Enligt polisen slöt de upp i Hjulsta för att slå tillbaka. Med sig hade de komradioapparater, skyddsvästar och vapen. Men hämnden gick inte som planerat, utan de blev själva angripna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.