Delar av ”de Filterlösa”, en avknoppning av det kriminella gänget ”Shottaz”, ska ha blivit rika på bedrägerier mot äldre, där en man i 20-årsåldern spelat en avgörande roll (markerad med vit ring). Foto: Polisens förundersökning

Polisens teori: Letade efter rivaler i Hjulsta – blev attackerade

Uppdaterad
Publicerad

Dyra bilar, lyxklockor och designkläder. Det kriminella nätverket ”de Filterlösa” från Tensta misstänks ha blivit rika på sofistikerade Bank-id-bedrägerier mot äldre. I början av veckan blev en central person bakom brotten skjuten i Hjulsta. Detta när han letade efter rivaler i området, enligt polisens teori.

Under 2018 bildades en ny undergrupp till det kriminella gänget Shottaz i Stockholm. Gruppen, som kallas ”Rinkeby1” av polisen, har gett sig själva namnet ”de Filterlösa”. Både Shottaz och den nya gruppen ligger i en flera år gammal konflikt med ett annat kriminellt gäng.

Till en början såg ”de Filterlösa” ut att ha ekonomiska svårigheter. När de kontrollerades av polisen under det första året var framträdande medlemmar i gruppen klädda i vanliga kläder och tog sig runt i enklare fordon.

SVT Nyheter granskar

Men i början av 2019 hände något. Medlemmar i gruppens kärna bar plötsligt Rolexklocka, guldkedja, exklusiva kläder och körde dyra bilar. Polisens bild var att gruppen fått en ny inkomstkälla utöver narkotikahandel och stöldbrott.

Teorin: Letade efter rivaler – attackerades

I augusti förra året åtalades 18 personer för ett flertal fall av bedrägerier mot äldre, där de misstänkta ska ha lurat till sig uppemot fem miljoner kronor av offren. Huvudmisstänkt i målet är en man i 20-årsåldern, en viktig person inom ”de Filterlösa”. Rättegången är planerad till september i år.

Läs mer: Skjutne mannen i Hjulsta väntade på rättegång

Under natten mot måndag blev mannen och ytterligare en person beskjutna i Hjulsta, varpå den sistnämnda dog av sina skador.

En hypotes inom polisen är att de två männen egentligen själva var ute för att leta efter rivaler i Järvas gängmiljö, men att de i stället själva ska ha blivit beskjutna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet