I de flesta anmälda fall om människohandel rör det sig om utsatta personer från länder i Östeuropa som förs in i landet och tvingas till bland annat tiggeri, fysiskt arbete eller prostitution. Arkivbild. Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Fler män än kvinnor offer för människohandel i Sverige

Publicerad

Första gången noteras att fler män än kvinnor förekommer som offer i anmälda brott om människohandel i Sverige. Polisen ser en förklaring i ett större fokus på utredningen av tiggeriverksamhet.

– Kvinnor och flickor är lika mycket offer för människohandel för sexuella ändamål som tidigare, säger kriminalkommissarie Kajsa Wahlberg.

Antalet anmälda fall av människohandel i Sverige fortsätter att öka. Det visar en ny lägesrapport som Polismyndigheten har sammanställt på uppdrag av regeringen, utifrån statistik från år 2017.

Enligt rapporten blev 2017 också första året då fler män än kvinnor blev offer för människohandel, sett till anmälda brott. Anledning uppges vara att polisen har lagt ett större fokus på att utreda människohandel kopplat till tiggeri, där majoriteten av offren är män.

– Kvinnor och flickor är lika mycket offer för människohandel för sexuella ändamål som tidigare. Men under 2017 var totalt sett fler män än kvinnor offer för människohandel, säger kriminalkommissarie Kajsa Wahlberg, ansvarig för rapporten.

Tvingas till bland annat tiggeri och prostitution

I de flesta fall rör det sig om utsatta personer från länder i östra Europa som förs in i landet och tvingas till bland annat tiggeri, fysiskt arbete eller prostitution.

2017 anmäldes 82 all av människohandel för sexuella ändamål och 132 fall med andra ändamål. Motsvarande siffror för 2016 var 81 fall med sexuella ändamål och 116 övriga.

Koppleri ökar mest

Rapporten har även tittat på antalet anmälda fall av koppleri, förmedlandet av köp av sexuella tjänster, ett brott som har många beröringspunkter med människohandeln. Här ser polisen den kraftigaste ökningen av antalet anmälda fall, från 102 anmälningar 2016 till 132 i fjol.

– En förklaring till att antalet koppleriärenden ökar är att polisen har höjt sin förmåga att upptäcka människohandel, säger Kajsa Wahlberg.

Den kraftigaste ökningen av kopplerifall har märkts av i västra Sverige, efter riktade utbildningsinsatser inom polisen.

– Där har polisens människohandelsgrupp fått arbeta fokuserat och har spritt kunskapen till fler delar inom polisen, vilket gjort att man har kunnat upptäcka fler koppleribrott.

Sexköpen har flyttat hem till köparen

I rapporten noteras också att sexköpen har rört sig mer och mer in i köparnas bostäder.

– Polisens samverkan med hotell och företag som hyr ut lägenheter i andra hand har bidragit till att sexköpen har flyttat. Det är en trend som prostitutionsgruppen i Stockholm sett under 2018, säger Kajsa Wahlberg.

Fakta: Polisens lägesrapport

Polismyndighetens lägesrapport ”Människohandel för sexuella och andra ändamål” bygger på förundersökningar och domar under 2017 som berör människohandel och därtill relaterad brottslighet men också på information från myndigheter och frivilligorganisationer i Sverige och i viss mån internationellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.