Fredrik Lundgren (L), ordförande i landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott, och Abshir Osman (M), ledamot i hälso- och sjukvårdsutskottet. Foto: SVT

Landstinget Sörmland: Fler psykologer behövs för att minska BUP-köerna

Uppdaterad
Publicerad

Både landstingsledningen och oppositionen vill anställa fler psykologer för att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin i Sörmland.

– Landstinget Sörmland tillhör de landsting som satsar minst på barns och ungdomars hälsa, säger Abshir Osman (M), ledamot i hälso- och sjukvårdsutskottet.

I år anställs sex nya sjuksköterskor för att avlasta psykologerna och kuratorerna inom BUP i Sörmland, som tidigare även haft telefontider.

Men det behövs också fler psykologer.

Val 2018 Sörmland

– Det är den största bristresursen. Men sedan måste vi fortsätta att bygga ut våra samtalsmottagningar, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Fredrik Lundgren (L).

Fler mottagningar planeras

Han säger att fyra av nio kommuner i länet numera har samtalsmottagningar, dit barn och unga som inte tidigare haft någon kontakt med BUP kan komma.

Men planen är att alla kommuner ska ha sådana här mottagningar.

Abshir Osman (M), ledamot i landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott och oppositionspolitiker, tycker också att det är viktigt att bygga ut mottagningarna. Men han anser att den styrande koalitionen har satsat för lite på barns och ungdomars hälsa.

Vill ha större samarbete

– Det är väldigt allvarligt att ungdomar som har svårigheter och inte klarar skolan har svårighet att komma in och få behandling i tid, säger han.

Han skulle vilja se en fördubbling av resurserna inom BUP, för att komma till rätta med problemet att barn och unga kan tvingas åka till andra delar av landet för att få vård då det till exempel saknas helgdygnsvård i Sörmland.

Dessutom vill han se ett större samarbete med andra parter, som till exempel kommunerna, elevhälsan och ungdomsmottagningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet