Fler väljer att semestra på hemmaplan i år. Foto: Henrik Holmberg/Johan Nilsson/TT

Fler väljer att semestra i Sverige i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer att semestra i Sverige under sommaren 2019, speciellt i de svenska fjällen. Det visar bokningsstatistiken för både boende och tåg.

Enligt färsk statistik från Svenska turistföreningen, STF, har antalet bokningar ökat med 18 procent i juni, juli och augusti jämfört med samma period förra året.

– Det är jättebra, för Sverige är inte bara fantastiskt fyra veckor varje sommar, utan det visar att sommarsäsongen sträcker sig ända ut i september, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på STF.

Fjällen populärt

STF:s bokningar gäller hotell, vandrarhem, pensionat, fjällstugor och fjällstationer runtom i hela landet. Det ökade antalet bokningar för sommaren 2019 är inte det högsta någonsin, men en av de bästa somrarna på väldigt länge, berättar Maria Ros Jernberg.

– Däremot har vissa av våra fjällstationer ett ”all time high” i antalet bokningar, säger hon.

Ros Jernberg berättar att vandring, inte enbart i fjällen, är något som har ökat stadigt under de senaste åren.

– Sverige är ett fantastiskt land att vandra i och många tänker ”varför åka långt bort när jag kan göra det här hemma”, säger hon.

Stolta ”svemestrare”

Andra faktorer som har påverkat den ökade bokningen tror Maria Ros Jernberg är folks medvetenhet om klimatet, förra årets varma sommar och den svaga kronan.

– Fler personer är mer medvetna i sina beslut kring hur saker och ting påverkar och i stället ser man vad man kan göra hemma i Sverige, säger hon och fortsätter:

– Vi ser också en effekt av att fler pratar med stolthet om att de är ute och ”svemestrar” och delar med sig på sociala kanaler. Människor inspirerar varandra och visar upp sina smultronställen, och det blir ringar på vattnet.

Tågresorna ökar

De preliminära siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB, visar också en ökning på antalet gästnätter i juni, jämfört med samma månad förra året. Antalet gästnätter på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping, stugor och lägenheter har ökat med drygt två procent.

SJ:s bokningar för perioden juni till augusti ökade med 32 procent jämfört med samma månader 2018, enligt statistik från början av sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.