Peter Jansson, tf vd för branschorganisationen Svensk Camping, tror att 2019 kan bli ännu ett rekordår. Foto: Anna Hult/SCR Svensk Camping

Gästnätterna i Sverige fortsätter att öka

Uppdaterad
Publicerad

Under semestersäsongen bor nästan hälften av alla övernattande turister på en campingplats, och enligt ny statistik fortsätter gästnätterna i Sverige att öka under 2019.
– Vi hoppas på ett nytt rekordår, säger Peter Jansson, tf vd för Svensk Camping.

– Camping är en boendeform som passar många människor. Oavsett om man väljer att bo i husvagn, stuga eller tält händer det mycket på en campingplats, säger Peter Jansson, tf vd för branschorganisationen Svensk Camping.

Under semestersäsongen juni-augusti bor nästan hälften av alla övernattande turister i Sverige på en campingplats.

– Camparna är inte väderberoende om de bor i stuga eller husbil. Det är svårt att säga ”nej, vi kan inte åka på semester för att det är dåligt väder”, säger han.

Skippar utlandssemestern

Enligt Tillväxtverkets statistik över gästnätter för bland annat campingar, hotell och vandrarhem fortsätter antalet gästnätter att öka under 2019.

– Diskussionen om klimat och miljöpåverkan kan vara en orsak till ökningen. Det påverkar säkert vår bransch positivt att man väljer att stanna hemma istället för att åka på utlandssemester. Att den svenska valutan är lite sämre är också gynnsamt för turistnäringen i Sverige, säger Peter Jansson.

16 miljoner nätter på camping

Antalet nätter på just camping har slagit rekord år efter år sedan 2012. Under 2018 passerade antalet gästnätter på Sveriges campingplatser gränsen 16 miljoner.

Vad tror du om året 2019?

– Det har sett lovande ut inför säsongen. Men det är svårt att veta, veckorna i mitten av juli är de som är viktigast när det kommer till bra beläggning. Vi hoppas på ett nytt rekordår.

Enligt den preliminära statistiken över gästnätter för hotell, stugbyar, vandrarhem, campingar samt förmedlade privata stugor och lägenheter ökar antalet gästnätter i Sverige.

• Jan-maj 2018

21 801 626 gästnätter

• Jan-maj 2019

21 918 148 gästnätter

Källa: Tillväxtverket och SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer