Regeringen gör det nu möjligt för alla flyktingar som kommer till Sverige via massflyktsdirektivet att få tillgång till undervisning i svenska oavsett vilket boende de har. Foto: TT

Fler ukrainska flyktingar får rätt till svenskundervisning

Uppdaterad
Publicerad

De ukrainska flyktingar som kommer till Sverige via massflyktsdirektivet har inte rätt till svenska för invandrare, SFI. Istället ska de nu erbjudas svenskundervisning via studiecirklar. 

– Nu gör vi det helt glasklart att de som kommer till Sverige ska kunna gå kursen “svenska från dag ett” med detsamma, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

De ukrainare som bor på migrationsverkets boenden erbjuds svenskundervisning av studieförbunden. Men majoriteten av de ukrainska flyktingarna bor hos privatpersoner och har därför ingen tillgång till någon svenskundervisning.  

Nu gör regeringen ändring i en förordning så att alla flyktingar som kommer till Sverige via massflyktsdirektivet får tillgång till undervisning i svenska oavsett vilket boende de har.  

Kriget i Ukraina

– Vi vill att de ukrainare som kommer ska få kontakt med det svenska samhället så fort som möjligt, säger Anna Ekström (S).

”Bör få SFI på en gång”

Satsningen kallas ”svenska från dag ett” och organiseras i studiecirklar eller liknande. Det finns inget krav på studieplan eller behöriga lärare. Liberalerna menar därför att denna satsning inte är tillräcklig.  

- Det är jättebra att man kan lära sig svenska redan från första dagen i Sverige. Men det är inte samma sak som SFI, där det finns tydliga styrdokument, kravnivåer och uppföljning i undervisningen. Vi vet av tidigare konflikter att många kommer stanna i Sverige och därför bör de erbjudas SFI på en gång, säger Fredrik Malm, skolpolitisk talesperson (L).

Kan komma fler insatser

Anna Ekström menar att det är oklart hur många ukrainare som kommer att stanna i Sverige och vill därför inte vidta fler åtgärder i nuläget. 

– Ingen vet hur länge flyktingarna kommer att stanna och därför kommer vi att följa utvecklingen mycket noga och vara beredda med ytterligare insatser.  

I år har regeringen avsatt 60 miljoner till satsningen, tillsammans med 30 miljoner som blev kvar från förra året. Något som enligt henne själv är tillräckligt.  

– 90 miljoner är en rejäl summa men självklart kommer vi att följa den här situationen och vara beredda att göra mer om det behövs, säger Anna Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet