Fler utrikesfödda kvinnor ska arbeta – regeringen vill styra fler föräldradagar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen menar att dagens regler i föräldrapenningen bidrar till att utrikesfödda kvinnor inte kommer in på arbetsmarknaden. Därför vill man nu att 90 dagar vigs åt vardera förälder också på den så kallade grundnivån.

Om man tar ut föräldrapenning i Sverige så är normalt sett 90 dagar per förälder öronmärkta och kan inte utnyttjas av den andra. Syftet är främst att fler pappor ska vara föräldralediga.

Detta gäller dock bara för de som har en sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Föräldrar som har låg inkomst eller ingen alls får istället ersättning på grundnivå, och där finns inga reserverade dagar.

Detta vill regeringen nu ändra på, så att 90 dagar var reserveras åt föräldrarna också på grundnivå. Enligt regeringen så vill man på det här sättet få in fler utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden.

– Dagens regler i föräldraförsäkringen är en segregationsfälla för kvinnor. Så kan vi inte ha det, vi måste göra det som krävs för att få nyanlända kvinnor att etablera sig på arbetsmarknaden, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT.

Regeringen vill gå fram med förslaget i vår och beräknas påverka ungefär 70 000 personer. Regeringen har för övrigt gått fram med ett liknande förslag 2018, den gången blev man nedröstade i riksdagen.

Ersättning på 250 kronor per dag

År 2020 togs 89 procent av föräldradagarna på grundnivå ut av kvinnor. En hög andel av de som enbart hade grundnivå är födda utanför Sverige.

– Det kommer bidra till att skapa bättre förutsättningar för att nyanlända kvinnor ska etablera sig på arbetsmarknaden och få en egen försörjning, menar Ardalan Shekarabi.

Tror du att fler män kommer att vara hemma med barnen om det här genomförs?

– Ja det är ju så det fungerar för alla andra i föräldraförsäkringen. Där har vi ju förväntningar på båda föräldrar och då är det rimligt att att samma förväntningar också också finns för de som är relativt nyanlända och som använder sig av föräldraförsäkringen.

Personer med sjukpenninggrundande inkomst får maximalt 1012 kronor per dag i föräldrapenning. Ersättningen på grundnivå är 250 kronor per dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.