”Den politiska borgfreden är på väg att rämna, vilket kan bädda för en både spännande och intressant debatt”, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT/Arkiv

Analys: Flera brännande frågor i kvällens partiledardebatt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När partiledarna ikväll samlas för den första tv-debatten om coronakrisen kommer det att hetta till ordentligt i flera brännande frågor. Höga svenska dödstal och svårigheter att få igång storskalig coronatestning är två frågor som oppositionen kommer att rikta in sig på.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Söndagens debatt i Agenda är första tillfället sedan coronakrisen inleddes då samtliga partiledare samlas i en tv-studio.

Den politiska borgfreden är på väg att rämna, vilket kan bädda för en både spännande och intressant debatt. Den senaste tiden har oppositionen skärpt kritiken mot regeringen och oppositionspartierna lär inte missa tillfället att försöka trumma in sitt budskap inför en bredare publik.

Samtidigt tycks rörelserna i väljaropinionen fortsätta. Socialdemokraterna har ökat kraftigt i opinionen under coronakrisen, men tecken tyder nu på att partiet kan vara på tillbakagång igen. Det förtroende som väljarna uppenbart kände för regeringen och Socialdemokraterna under krisens första fas kan vara på väg att smälta bort.

Kvällens debatt kommer att domineras av två huvudfrågor med bäring på coronakrisen, vården och ekonomin.

Testproblemen en het fråga

När det gäller vården lär den svenska smittskyddsstrategin vara en av de frågor som oppositionen försöker rikta in sig på. Mot bakgrund av höga dödstal och hårt drabbade äldreboenden kommer oppositionspartierna att ifrågasätta regeringens agerande under krisen.

De uppenbara problemen att få igång en omfattande testning är också en fråga oppositionen där oppositionen är kritisk, vilket kommer att framgå av debatten. Regeringen utlovade 100 000 tester i veckan, men har hittills inte nått mer än drygt 35 000 under en vecka.

Så sent som i torsdags meddelade regeringen att ytterligare 5,9 miljarder kronor nu anslås till landets regioner för att få igång en omfattande testning. Satsningen har klara inslag av krishantering. Stefan Löfven och hans ministrar är hårt pressade av kritiken om den otillräckliga testningen och det var därför viktigt för regeringen att släppa nyheten om utökad testning innan söndagens Tv-debatt.

Sveriges beredskap och den särskilda coronakommission som nu planeras kan också komma upp i debatten. Den bristfälliga beredskapen faller dock tillbaka på både regerings- och oppositionspartier. Såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar har avvecklat beredskapslager och fattat beslut som försvagat svensk krisberedskap.

Oppositionen kräver mer

En annan del som kan komma upp är privatiseringarna och i vilken utsträckning dessa har påverkat vård, omsorg och beredskap. Det handlar både om avskaffandet av apoteksmonopolet och privatiseringen av en betydande del av den svenska äldreomsorgen.

Men debatten kommer inte enbart att handla om vård och omsorg utan också om ekonomin.

Flera gigantiska krispaket har presenterats av regeringen, men oppositionen till höger har krävt snabbare och större insatser för att rädda jobb och företag. Samtidigt är det idag tydligt att kostnaderna för de krispaket som presenterats kan komma att skena. Statens utgifter enbart för korttidspermitteringar är på väg att spräcka 100-miljarderskronorsvallen, för att ta ett exempel. Det kan vara bra att hålla i minnet när politikerna debatterar behovet av nya stödpaket.

Jobbperspektivet lär bli tydligt med tanke på att arbetslösheten nu ökar snabbt. Här kan också integrationen bli en del. Många av de som nu blir arbetslösa har en svag förankring på arbetsmarknaden och fångas inte alltid upp av trygghetssystemen. Omvänt lär frågan om ökat bidragsberoende och vikten av att skapa nya jobb komma upp i debatten.

Upplagt för spänning

Traditionella tvistefrågor mellan vänster och höger är också skatternas betydelse för att stimulera ekonomin. Medan socialdemokrater ofta talar om vikten av investeringar i välfärd och samhälle, brukar borgerliga politiker betona sänkta skatter eller arbetsgivaravgifter. Denna konflikt finns även inbyggd mellan januaripartierna och kan bli tydlig i kvällens Tv-debatt.

Både Centerpartiet och Liberalerna står för en liberal ekonomisk politik där sänkta skatter är en viktig del av partiernas politik, medan Socialdemokraterna snarare talar om behovet av höjda skatter för att finansiera växande behov inom välfärden, behov som knappast blivit mindre under coronapandemin.

Det är alltså upplagt för en spännande och intressant debatt i Agenda. Debatten kan också bli en illustration av att svensk politik nu går in i en ny fas där nationell enighet ersätts av mera traditionell politisk konflikt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.