Många drunkningsolyckor under helgen. Arkivbild. Foto: TT

Flera drunkningsolyckor i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Under den ovanligt varma helgen har SOS larmats om ett antal drunkningstillbud runt om i landet. Minst fem personer har mist livet under den varma helgen.

Under fredagen skadades en pojke i en badolycka i en sjö i Huddinge utanför Stockholm. Han dök från en klippa och kom inte upp till ytan.

Senare avled han på sjukhus. Under lördagen dog ytterligare två personer i drunkningsolyckor vid badplatser. En 75-årig man utanför Landskrona, och en pojke i övre tonåren i Degerfors.

Fortsatte under söndagen

SOS larmades vid 13-tiden på söndagen om att en badgäst sett två ben i vattnet vid Rällingebadet i Långshyttan. Polis, räddningstjänst och dykare kallades till platsen och snabbt kunde det konstaterats att det var en livlös kropp i vattnet.

– Det är för tidigt att säga vad som har hänt, men så vitt jag vet finns det ingen anmälan om någon försvunnen person i nuläget, säger Mats Öhman vid polisen i Bergslagen.

Vid 16-tiden hittades en medvetslös person i vattnet i Dalälven. Hjärt- och lungräddning påbörjades, men senare konstaterade en läkare på plats att mannen avlidit. Mannen är ännu inte identifierad, och polisen missstänker inget brott.

En man i 20-25-årsåldern försvann i Vistavsjärven i Timrå runt klockan 17 på söndagen. Natten mot måndag bekräftade polisen att man hittat en död man i vattnet.

Har minskat

Antalet personer som drunknar i Sverige har gått ner de senaste åren. Förra året omkom 92 personer i drunkningsolyckor. Det kan jämföras med 2014, då 137 personer drunknade. De allra flesta olyckor sker under sommarmånaderna juni, juli och augusti, enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet.

– I maj har det varit en hel del olyckor i samband med bad, och kanske inte den typiska målgruppen som är äldre utan även en hel del yngre, säger Mikael Olausson, ansvarig för säkerhet och livräddning på Svenska livräddningssällskapet till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer