Det nationella besöksförbudet på äldreboenden trädde i kraft den 1 april i år. Foto: TT

Flera kommuner förlänger besöksförbudet på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag hävs det nationella besöksförbudet på äldreboenden – men en rad kommuner runt om i landet har förlängt besöksförbudet.

Jokkmokk är en av kommunerna som inte öppnar upp för besökare på äldreboenden på torsdag.

– Jokkmokk har haft mellan 15-20 nya fall de senaste veckorna. Och därför har jag rekommenderat kommunen att behålla förbudet, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt till SVT Norrbotten.

Förbudet i Jokkmokk gäller nu till och med den 14 oktober.

”Måste ha allt på plats”

Andra exempel på kommuner som har förlängt besöksförbudet i olika former är Askersund, Bollebygd, Västervik, Ludvika och Leksand.

– Vi kommer jobba med det här och försöka få till att vi kan ta emot besök så fort som möjligt. Men samtidigt måste vi ha allt på plats. Vi hade ett utbrott på vårt boende här i maj, det är det vi absolut vill undvika, säger Maria Ståhl, socialchef i Askersunds kommun, till SVT Örebro. 

Det har gått sex månader sedan det nationella besöksförbudet på äldreboenden trädde i kraft för att förhindra spridningen av covid-19. Efter att ha förlängts ett par gånger slutade det gälla den sista september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet