Vinden riskerar att driva luftmadrasser och andra badleksaker bort från land, säger Anders Lindvall på Sjöräddningssällskapet. Foto: Lise Åserud/Marcus Ericsson/TT

Flera larm om drunkning – badleksaker en orsak

Publicerad

Det varma vädret i landet har gjort att polis och sjöräddning fått ta emot många drunkningslarm. Under söndagen har tre personer avlidit efter drunkningstillbud i Ystad, Karlsborg och Ljungdalen.

Vid 17-tiden på lördagen fick polisen i Karlstad larm om att en man höll på att drunkna. Tre män som befann sig på platsen lyckades få upp mannen ur vattnet. Enligt polisen är det sannolikt att deras agerande räddade livet på mannen.

I Stockholm larmades polis, räddningstjänst och ambulans till dubbla drunkningstillbud.

Även i Ystad fick en man föras till sjukhus efter ett larm om drunkningstillbud. På söndagen meddelade polisen att mannen hade avlidit.

På söndagen drunknande också en man i 90-årsåldern, vid en badplats i Karlsborg, och en kvinna i 70-årsåldern i Ljungdalen i Bergs kommun.

Badleksaker orsakade flera larm

Sjöräddningen i Halland hade ovanligt mycket att göra under lördagen. Där var förklaringen till flera larm att det fanns badleksaker inblandade.

– Vi har haft en vind som går från land och utåt. Vinden tar tag i badleksakerna och driver dem utåt. Folk som inte är vana tänker inte på det, säger Anders Lindvall, stationschef på Sjöräddningssällskapet.

Om man skulle driva ut till havs på till exempel en flytmadrass är det bästa man kan göra att stanna på madrassen i väntan på hjälp, enligt Anders Lindvall.

– Håller man sig där har man större chans att räddas än om man hoppar i vattnet. Hjälpen kommer, säger han.

Anders Lindvall säger att människor i regel brukar vara väldigt hjälpsamma vid stränderna, och han uppmanar föräldrar att lämna mobilerna i fickan för att kunna ha bra uppsikt över barnen.

”Rör sig mycket folk på sjön”

Utöver incidenterna med badleksaker så fick Sjöräddningen i Halland ta emot ytterligare 30 larm relaterade till sommarvädret under lördagen.

– Det rör sig mycket folk på sjön en sådan här dag och då händer det mer, men allt har gått bra än så länge, säger Mats Rinman, räddningsledare på Sjöräddningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer